På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladans resebrev 120331

gladanochfalken

Position: Förtöjda Alfeite Marinbas Lissabon

Vädret: Mulet, risk för regn, behaglig temperatur.

Hej där hemma

 

När vi trodde att allt det svåra skulle vara över på resan så blev vi lite överraskade på fredag morgonen. Vi vaknade upp av den vanliga musiken och en jätteglad förste skeppare ropade god morgon. Hon var extra glad över att hennes önskan på regn hade gått i uppfyllelse.

Precis som hon sade så regnade det, alla elever i trossbotten satte på sig sina regnställ och hoppades på att det skulle sluta regna inom en timme.

Samma morgon så vindade vi 100 m kätting i regn. Man blev dyngsur av regnet och av svetten men vi kämpade hårt och fick till sist upp den sista biten av kätting och ankaret. Vi begav oss från vår ankarplats till marinbasen Alfeite, där vi skulle förtöja för sista gången. Ett helt gäng av trötta och slitna elever lyckades med att förtöja vid kajen kl 0930 och var ivriga att få komma iland. Det som hände där näst var att återställa fartyget i sitt ursprungliga skick, vilket inte var ett litet arbete.

Efter mycket slit och bedarrande regn kom stunden vi alla väntat på – Permission. Ca kl 1400 fick vi alla permission och vi begav oss i skaror iväg mot Lissabon. Kl 2100 skulle styrbordsvakt vara tillbaka på båten för att gå på sitt vakt pass. Babord hade turen att få permission till kl 0000.

Lissabon är en fantastisk stad med massa monument, en hel del historia bakom sig samt massor av trevliga personer. Men eftersom alla var trötta så åkte många av oss hem till Gladan igen för att vila.

På lördagen så vaknade vi upp av den vanliga musiken och många var medvetna om att detta var den sista dagen ombord. Lite blandade känslor över detta faktum att vi faktiskt åker imorgon. Vi följde en bit in på morgonen de vanliga rutinerna, äta frukost och städa. Efter städningen så visslade skepparna att vi skulle rymma ut från trossbottnen och förbereda oss för avslutningsceremonin. När vi alla stod på däck och lyssnade på  Fartygschefen när han höll sitt tal, så kände vi oss stolta och glada över att han tyckte att vi hade gjort ett utomordentligt jobb på den tiden vi har varit ombord. Vi fick alla ett kuvert med ett intyg och ett papper med antalet sjötimmar vi har varit på havet.

En timme senare så kom en buss uppkörande på kajen för att hämta upp oss och köra iväg oss på en guidad tur i Lissabon. Vi fick se fantastiska byggnader och monument  som tillexempel Cristo Rei vilket är en stor staty på Jesus som kollar ut över staden. Vi fick även kolla in i ett stort kloster där Vasco Da Gama ligger begravd. Efter en mycket intressant bussresa så blev vi avsläppta i Lissabon där alla fick permission till klockan 2100

Med glada hälsningar från oss på Gladan, vi syns hemma imorgon!

Sekondens inlägg: Så är vi då nära slutet. Ikväll Lördag skulle alla vara tillbaka kl 2100, vilket alla var. Kl 2115 var det tyst på trossbotten,  lugnt och stilla.

Imogon kl 0400 är det utpurrning, sista städningen och ett sista adjö, innan bussen går 0530.

Snart är alla hemma. Tack för denna tid alla Ni som varit inne på vår Bloggsida. Ni har varit många! På återhörande. Klart Slut! / Lars Saager / S

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Ulrika Berendt 2 april 2012 23:25

    Tack för att vi fick vara med och delta i det stora äventyret. Vi har fått hem en kille som växt. Det märks att detta är något han kan vara stolt över att varit med om. Många nyttiga erfarenheter om sig själv och andra. Dessutom en lärorik resa kring hur man hanterar ett fartyg på vatten och i vind. Sist men inte minst en vidunderlig naturupplevelse.
    Ni som arbetar med dessa ungdomar - Bravo! Ni är bäst!!

  • Lena Åhfeldt 4 april 2012 18:46

    Vill även vi skicka ett stort TACK till besättningen. Vi fick hem en solbränd och trött men väldigt lycklig kille och som älskat varje minut av upplevelsen.
    Förutom alla roliga anekdoter vi fått berättat för oss hör vi honom ofta muttrande "livet är dj..ligt rättvist!!".... ;)
    Instämmer till fullo i konstaterande ovan - ni är bäst!
    Hälsningar
    Lena Åhfeldt

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *