På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120421

HMS Falken

Position: Utanför Portugals Västkurs, N 40 04  W 009 42

Väder: Mulet till halvklart, V vind 5 m/s

Kurs 000      Fart 3.5 kn

Hej där hemma.

Igår fredag lättade vi ankar, vilket man gör manuellt. Sex personer åt gången fick veva upp och man bytte när man blev trött  Det var också en bra träning för dom som inte har haft någon fysisk aktivitet innan (som mig själv tex).

Efter vi lättat ankar kom lotsen och visade vägen ut ur Lissabon på floden Rio Tejo. När vi väl kom ut på öppet vatten, kom sjösjukan fram på mer en hälften av besättningen. Man kan säga att de mår lite dåligt och vart man än tittar så är det alltid någon som matar fiskarna.

Den här dagen, lördag morgon kl 0445, har det inte hänt så mycket än men en sak har fått mig lite bekymrad.

Dom flesta av oss har jobbat i 19 timmar nu och vi har bara sovit tre och en halv timme tills nu.  Aja!,  man vänjer sig nog till slut. Vi ska ju segla i åtta dagar och kommer fram på lördagen nästa vecka då vi ska ankra.

Men nu orkar jag ej skriva mer,  så ha det ”gött” där hemma.

Vi har det bra J.

 

Elev: 232 Ola Segerdahl

Sekondens inlägg:

Då var vi äntligen på väg. Pga att vi väntade med att ge oss ut i havet tills den värsta sjön lagt sig, har eleverna klarat sig ganska bra med sjösjukan. Efter en natt till sjöss så reste sig de flesta och fortsatte att leva. Det känns bra!

I morse kom delfinerna på besök. ”Våra” kompisar så här ute till sjöss. Eleverna fråga vad det var för delfiner och jag tror att det är ”Portugisisk Atlantdelfin”…..!

Även en sköldpadda flöt förbi.

Vädret som vi har är så här långt mycket bra. NV vindar gör att det bär åt rätt håll.

Med 3-6 kn fart och behov av ca 3,5 kn mot mål, går det bra framåt.

Allt väl ombord!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • claes lilja 21 april 2012 14:43

    Man blir inte sjösjuk om man äter Ingefära ett tips till kockarna!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *