På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120419

HMS Falken

Position: Till ankars på floden Tejo utanför Lissabon.

Väder: Mulet med risk för regn, ca 8 m/s från NV.

Hej Sverige

I tisdags anlände vi elever till HMS Gladan där vi snabbt sattes i  arbete med att fixa bingar, installera oss och få äta den goda maten. Det tog en lång stund att komma till söms men det gick tillslut.

På onsdagen blev vi väckta vid halv sju med lite härligt gammal rock. Därefter så kom inmönstringen, som bland annat innebar att klättra upp och ner i båda masterna och att sedan anhålla av FC (fartygs chefen) om att få mönstra ombord.  Det blev också ett besök på N.R.P Sagres, ett fantastiskt Portugisiskt segelfartyg. Denna dag gick fortare än den förra för allt jobb som vi gjorde,  så det gick snabbt att somna.

Idag  fredag så blev det väckning samma tid. Efter frukost så blev det arbete med att städa fartyget rent. Sen flöt dagen på med skyddsövningar, om utrymningsövningar. Närmare middagen så blev det dags att göra ordning Gladan för avfärd. Vid fem slaget kom lotsen ombord. Då blev det fart på hela besättningen och vi var i väg på nolltid. Så nu när jag skriver detta är klockan 21:10 och har nyligen ätit en jätte god lax. Men vi får inte glömma kocken som fyller år idag.  Det blev extra gott fika till ”alle mans kaffe”. Just nu så väntar jag på min ankarvakt, för vår vakt BB har vakt inatt.

Med vänlig hälsning

Elev Nyberg 204

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Stellan Lundahl 21 april 2012 09:14

    Hej alla sjömän !!
    Hur går det för eleverna från sjöfartsskolan i HBG

    MVH Stellan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *