På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120329

HMS Falken

Position: Ankrade på floden Tejo i Lissabon.

Vädret: Solsken, stigande temperatur och behagliga vindar.

God förmiddag Sverige!

Här i Portugal är klockan nu 09.40 och solen lyser starkt och det är väldigt varmt. Idag fick vi börja dagen en timme tidigare än vanligt eftersom vi skulle lätta ankaret och städa båten efter seglingen. Vi började faktiskt rengöra båten igår, idag har vi städat babords och styrbords rundhus samt putsat mässing så Gladan är skinande ren. Vår lots har precis kommit ombord för att guida oss dit vi ska ankra för natten. Vi ska ankra utanför Portugisiska örlogsbasen som vi ska lägga till vid imorgon. Solen steg upp väldigt vackert imorse. När det är soluppgång och solnedgång är det väldigt vackert här, för solen är väldigt stor och ger en häftig effekt över himmel och hav.

Det här är sista gången som vi rör oss ute till sjöss. Flera utav oss tycker att det är jättetråkigt att vi ska lägga till vid hamnen snart, men andra tycker att det ska bli skönt och kul att få se Lissabon och senare komma hem. Tre veckor ute till sjöss är väldigt kul men påfrestande både fysiskt och psykiskt.

Igår kväll var det lite stressigt för flera utav oss. Många satt uppe väldigt sent för att göra klart sina elevtampar som vi påbörjade för två veckor sedan och som ska vara klara idag. Men nu är de väldigt fina.

Nu passerade vi precis en känd staty av Jesus som liknar den i Rio de Janeiro.  Jesus står på en pelare med händerna utsträckta, vilket bildar ett kors. Någonting som är väldigt intressant med Lissabon är att staden har både muslimsk och kristen bakgrund med tanke på de olika religionernas erövringar av staden. Det är någonting som vi vill se när vi besöker staden.

Dagen har precis börjat. Vi har inte hunnit göra så mycket idag förutom det vi nämnde tidigare. Men vi ser fram emot en lång dag på båten innan vi lägger till i hamnen. Passa på att jobba lite på solbrännan kanske vi hinner med också.

Jag, Nicki Bjerkerot 325 vill hälsa hem till hela min familj och mina vänner. Jag saknar er väldigt mycket J

PS. Idag har jag äntligen klarat av att klättra upp i masten med hjälp av Linus. Det var jätteroligt men läskigt, ska göra ett till försök senare idag så jag kommer högst upp.

Var inte oroliga! DS. Puss

Jag Albin Hedvall 426 vill hälsa hem till alla de jag har kära där hemma. Om jag fick bestämma skulle jag inte komma hem till er nu utan ni skulle få sakna mig några veckor till, men det är inte jag som bestämmer hur länge vi ska segla, så vi får ses på söndag i alla fall. Vill också hälsa grattis till dig Wille på 11 års dagen, jag älskar dig och alla er andra. Kram Albin J.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Marianne Strålin 29 mars 2012 16:47

    Helloj,

    Ni ser ut och ha haft det bra, två stycken bruna tjejer, blir lite svårt att slå det här med regn och rusk, så ni får gärna ta med er solen i packningen.Men här har blommorna kommit upp lite tussilago snödroppar.Ha nu så jättetrevligt dom sista dagarna i Lissabon.Hälsa Jennifer.
    Kram Mamma Marianne Strålin

  • Gun Hedvall 29 mars 2012 19:30

    Kul att höra från dig Albin! Härligt att du, och alla andra, haft det bra! Man ska ju inte längta hem när man ute på äventyr :-) Men vi längtar efter dig och ser fram emot att ses på söndag. Då kommer det att vara ungefär 3 grader varmt här i Stockholm, så passa på och njut av värmen de sista dagarna!

    Kram // mamma

  • madeleine Ojanen 29 mars 2012 19:43

    Hej alla på Gladan! Då närmar det sig
    hemfärd för er. Tyvärr kan jag nte
    säga att vi har varm här hemma men
    lite vår har vi dock! Passa på att sola
    och ha det så skönt som det bara går!

    Hälsa André Ojanen 141 att vi längtar
    efter honom !

    Tack för alla fina och innehållsrika
    brev ni skrivit!!

    Hälsningar Madeleine Ojanen

  • Bibbi Bjerkerot 29 mars 2012 20:48

    Hej Gladan!
    Förstår att det kan vara lite påfrestande att vara ute till havs så länge, men vilka minnen för livet och vad jag förstår är kamratskapen väldigt god.

    Nu får Ni njuta och ha det skönt de sista dagarna och ha riktigt riktigt kul i Lissabon.

    Tack för alla fina och vackra brev Ni skrivit, det har varit så spännande att följa er, roligast var när jag såg Gladan glida in i hamnen i Funchal via en live web.cam.

    Hälsningar familjen Bjerkerot

  • Anna Abrahamsson 30 mars 2012 21:47

    Hoppas att ni får en härlig sista tid i Liassabon efter alla seglingsäventyr. Seglingen verkar har varit mycket spännande med mycket äventyr men nu är det snart dags för hemfärd. Välkommen hem Sara och det skall bli spännande att höra om allt.

    Hälsningar Anna, Peter, Erik och Erica

  • Lena Åhfeldt 30 mars 2012 23:45

    Hej Gladan!
    Hoppas ni får några riktigt fina dagar i Lissabon. Förstår om det känns tråkigt att den här fantastiska upplevelsen börjar närma sig sitt slut men vi här hemma längtar verkligen efter er nu. Tack för att ni delat men er genom alla roliga resebrev - det har verkligen varit något att se fram emot.
    Johan 323 Åhfeldt, vi älskar dig och räknar ner tills vi ses på söndag!
    Många hälsningar till både besättning och rekryter.
    Familjen Åhfeldt

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *