Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 171003

Jacob Nelander Fagerberg

Sjömän visslar inte, det är att kalla på trubbel, man säger att man visslar på vinden, men just nu skulle vi behöva lite vind i seglen. Vi satte bredfocken i morse med sina 100 m2 segelyta och tillsammans med de förliga seglen så kunde vi stänga av huvudmaskin och ändå hålla god fart. Vinden har dock avtagit under dagen och vi guppar nu sakta fram i mörkret mitt ute på Biscaya.

Sjöhävningen har varit kraftig och som mest har vi krängt till i 40 graders lutning, på grund av denna sjö så ökar risken för skador och vi har alla små blåmärken här och var. Det påverkar oss allihop energimässigt, det är jobbigt att behöva parera sjön hela tiden, även när man ska sova. 402 Wistrand demonstrerade hur man i hög hastighet kan ta sig från ena sidan trossbotten till andra när sjön är rätt, likt stålmannen for han över golvet i strumplästen, dock utan skador, erfarenheten han delar med gruppen är: ”skor på”.

Vi har haft det ganska regnigt och fuktigt under föregående natt och nu under dagen, alla kläder har varit blöta och det är svårt att torka något plagg på grund av platsbrist i torkskåpet.

Bordsskicket har försämrats kraftigt de senaste dagarna; likt treåringar skvätter vi med maten, tallrikar och glas flyger, vi kämpar för att få i oss maten innan den flyter iväg på trossbottens durk. Även diskningen är ett problem uppe på däck, plötsligt flyger ett helt kvarter förbi med disk och baljor samt vatten sprutandes, men rent blir det i alla fall.

Vi är dock vid fortsatt gott mod i 4:e kvarter, och vi håller ihop, trotts att sjön fortsätter att utmana oss. Som 432 Blomqvist sa: ”man kan inte kontrollera vädret, men man kan vara arg på det.”

Kanske man, kanske mus, lite sjösjuk.

432 Ludwig Blomqvist vill hälsa till familjen hemma i Oxelösund, jag har det bra ombord, och jag hoppas allt är väl där hemma.

424 Louise Nilsson hälsar till familjen i Karlskrona och en styrkekram till mormor.

412 Fredrik Malm hälsar till Mamma, Pappa och Lillebror!

426 Sandra Wilén hälsar till familj och vänner i Örebro.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *