Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

170802 Resebrev HMS Gladan

jerkerschyllert

Ohoj från Ölands södra udde!

Senaste dygnet har bjudit på både stiltje, regn, sol, vind och vågor. Lite av allt kan man säga! Detta har inneburit att vi ibland fått gå för motor när vinden varit frånvarande för att hålla tidschemat till när vi ska vara i Ystad på fredag. Där hoppas vi kunna gå iland och få känna på landsjukan istället för sjösjukan (landsjuka är när det känns som att det gungar på land), vilket kan kännas väldigt spännande ibland när det sker efter några dagars sjögång. Men nog om sjösjuka, det fina är att man vänjer sig vid sjöhävningen och vi kadetter har blivit härdade!

Idag har vi haft lektion i hur man kan mäta hastighet manuellt ombord ett fartyg. Dels genom att göra något så simpelt som att kasta fruktskal och räkna hur många sekunder det tar för det att flyta akterut, och sen räkna ut detta med en formel. En annan metod är att rulla ut tamp i vattnet och ta tid med ett timglas mellan olika knopar på tampen. Det här är en av sakerna som uppskattas med att ha utbildning ombord Gladan, att få lära sig klassiska metoder som kan användas om de elektroniska hjälpmedlen slutar att fungera.

Nu har vi vakten 20-00, där har vi hunnit kryssa med fartyget och haft knoptävling på något gammalt traditionellt vis, såklart! Fem knopar genom en bana och bästa tid som resten av kadetterna behöver bräcka är 1.15 min, i mörker och sjögång skall tilläggas!

Imorgon hoppas vi på stabilare väder och segelexercis!

Hälsningar
Kadett Krook
Kadett Wettervik

   

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *