Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

170731 Resebrev HMS Gladan

jerkerschyllert

Hej alla landkrabbor!

Idag har vi äntligen kastat loss och är just nu nordost om Gotska sandön med kurs söderut mot Ystad. Vi som arbetar nu går den så kallade hundvakten som är mellan 00-04. Ett jobbigt pass tycker många men fördelen är att man får gå och lägga sig efteråt och sova lite extra, välbehövligt efter en gungig dag som denna.

Vinden har nu mojnat vilket många av oss är glada över. För precis som kadetterna har önskat i tidigare resebrev så fick vi under dagen mer vind, det lär många av dem ångra nu… Under dagen tog vinden fart i seglen och vi satte nästan alla segel för första gången. Under eftermiddagen när det blåste upp var det många som hängde över relingen, men lyckligtvis har vi som skriver detta resebrev klarat oss från reglingen än så länge även om illamåendet funnits där.

För många är detta en första upplevelse med den så kallade sjösjukan, ett tillstånd som kan få vem som helst att krokna. Det gäller att ha koll på varandra, knapra knäckebröd och dricka så att det finns lite energi kvar i kroppen när det krävs. Det är ändå en upplevelse som är bra att ha då man lär sig hur man fungerar, en viktig kunskap för oss som framtida sjöofficerare. När det blåst upp bärgade vi även flertalet av seglen, ett förfarande som innebär att man tar ner seglen, vilket kräver ett gott samarbete i besättningen.

Nog om sjösjukan, vi mår ju tack och lov väldigt bra. Vi slipper både mygg och frystorkad mat som våra kadettkollegor i armén får stå ut med under sin sommarkurs. Vi får väldigt god mat, vädret har varit toppen och vi har äntligen fått vara till sjöss, i ett helt år har vi längtat. Förhoppningsvis förtöjer vi Ystad på fredag.

Till världens bästa lillebror Philip, Grattis på födelsedagen, hoppas du har en toppendag!

Vänliga hälsningar
Kadett Hjalmar Smith
Kadett Isabelle Robertsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *