Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

170729 Resebrev HMS Gladan

jerkerschyllert

HMS Gladan har idag förtöjt på paradkajen i Öregrund. Efter ett par timmars förbättrande av fartygets puts och studs så genomfördes ett open ship. Open ship syftar till att visa upp fartyget och marinen, vilket bland annat kan bidra till rekryteringen av personal. Under de fyra timmar som eventet ägde rum så embarkerade 1100 personer HMS Gladan. Ett imponerande antal även för en större stad och detta ägde rum i den lilla skärgårdsidyllen Öregrund. Faktorerna som bidrog till denna framgång var förmodligen ett fantastiskt väder i kombination med en pågående båtfestival.
Under eftermiddagen och kvällen så har hälften av oss kadetter haft permission samtidigt som andra hälften genomfört verksamhet ombord i form av open ship och vakttjänst. Flera har passat på att förbränna lite av det kaloriöverskott som byggts upp under veckan med en löprunda i naturen. Löpning är en utmaning att genomföra ombord under gång och kan resultera i ett ofrivilligt bad, därav passar de flesta på när vi ligger förtöjda. Förutom mycket folk så bjuder Öregrund på snabba båtar, trevliga restauranger och häpnadsväckande solnedgångar. Det fina vädret ska hålla i sig över helgen och vi på styrbordsvakten ser framemot en eftermiddag och kväll i byn.
På måndag ombaserar vi söderut och jag håller tummarna för frisk undanvind. Seglingen denna vecka har varit mycket stillsam och de flesta av oss är ivriga att få framföra fartyget i lite högre hastigheter och starkare vindar. Då kan sjöbenen sättas på prov och det blir den första kontakten med sjögång för somliga av oss. I nuläget ser vindprognosen lovande ut.

Med vänliga hälsningar Kadett Fabian Krook

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Annika Palm Strid 30 juli 2017 23:25

    Mycket trevligt att besöka er idag. Ett vackert skepp.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *