Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170314 *2 kock

John Samuelsson

Jag är nu i skrivande stund på väg att avsluta min tredje resa på HMS Falken. Mitt jobb ombord är kock. Jag tänkte första berätta lite kort om hur jag kommit hit:

Jag är nu inne på mitt 7:e år som anställd sjöman. Att vara anställd i flottan är som ni förstår något som jag trivs oerhört bra med. Åren har gått väldigt fort. Två av åren spänderades mestadels utanför och runt Afrikas horn. Där svenska marinen hjälpt till att stoppa piratproblematiken. Men till störst del och vanligtvis är det Östersjön som är vardag. Flottan har gett mig väldigt mycket och speciellt förmånen att se och upptäcka mycket av vår värld. Eller som det heter på ”utrikeska”: Join the navy se det world. Att man hamnar på olika platser är nog också viktigt att säga är en positiv bieffekt av jobbet. En bra bit över 95 procent av tiden är med besättningsmedlemmarna på fartyget. Det finns många saker som får mig att arbeta i flottan. Men ska vi välja en nu så är det variationen som gör det så spännande o stimulerande. Ett år är inte likt det andra. Vi kan ta det år som vi nyss passerat som exempel. Det fartyg som jag vanligtvis jobbar på genomför en längre upprustning. Var på att jag sen i slutet av sommaren varit och jobbat på marinenskockskola och efter det rört i grytorna på Hms Falken. Det händer, precis som på andra arbetsplatser, att folk blir sjuka eller att uppgiften kräver mer folk. Då kan man få förmånen att få gästspela på andra enheter. Som nu.
Att vara mönstrad på Hms Falken är likt men ändå väldigt olikt det jag är van vid. Det finns givetvis rena praktiska skillnader. Har inga vapensystem ombord och vi seglar. Här skall tillägas att den sjöromatiska myten om sjölivet stämmer in helt och hållet. Det är utbildning och åter utbildning i sjömanskap och allt som det innebär som är fokus. Att vara kock är ett kul men även ett krävande jobb. Långa dagar sena kvällar. Att jobba på fartyg är att vara del i ett litet mini samhälle som är igång dygnet runt. När vi kommer till hamn hör det även till vanligheten att man bjuder in vissa gäster och olika typer av besök. Givetvis vill man även då kunna erbjuda mat. Jag har en resa till innan jag får tacka för mig och ge mig vidare på nya utmaningar. Tiden än så länge har varit oerhört lärorik och spännande. Vill redan nu passa på att tacka besättningen och elever för att ni berikar mitt liv med nya roliga minen o kunskap.

Tack!

Fair winds and following seas

Peter Ståhl

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *