Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170309

John Samuelsson

2017-03-09 Kl- 02:03

Hej! Just nu är vi, styrbord, på vakt från klockan 00.00-04.00. Det har varigt en tuff dag för många eftersom det är första dagen vi är ute till sjöss ”på riktigt” och det är många som har blivit sjösjuka och kräker men jag och Simon, skribenterna, har haft turen och inte må så dåligt!

Vår resa började med att vårt flygplan var sent ca en timme. Därefter var det en flygtrafiks strejk i Frankrike vilket gjorde att vi under flyg tid fick reda på att vi kommer att komma fram ännu senare. Därefter fick vi ytterligare ett meddelande att vi ska mellan landa på Alicante för att flyget skulle tankas och besättningen skulle bytas ut. Vi var alltså framme vid halv ett tiden och trotts alla förseningar fortfarande lika glada.

Första dagen spenderade vi i hamn på Las palmas där vi blev introducerade till mycket nytt, bland annat att klättra upp i masterna. Vi har egna kockar ombord och maten är väldigt god. Godare än på skolan tycker majoriteten. Vi fick även gäster på båten bland dem fanns även en spansk amiral (stabs chef). Vi åkte även till sjöss på eftermiddagen och ankrade några hundra meter från kajen. Där ute övade vi lite på vilka saker man kan behöva gör när man står vakt och saker man gör när man är ute till sjöss och vi sov även där ute.

Dagen där på, det vill säga igår, så åkte vi äntligen ut på riktigt! På morgonen och förmiddagen och lite på eftermiddagen så hade vi lektioner där vi fick reda på de sakerna som är viktiga för respektive station (alla har stationer de jobbar på när vi seglar) för att vi ska kunna segla och utföra det jobb som vi får order om. På eftermiddagen vid 14 tiden seglade vi iväg från Las Palmas till Teneriffa vilket var mycket roligt! Det krävde mycket av en då man måste komma ihåg allt vi har lärt oss under kort tid och samtidigt försöka göra allt på snabbt och bra som möjligt. Ombord så är även försvarsattaché Öv Magnus Westerlund.

Vi sover i hängmattor som är bekvämare än förväntat. Det finns många fördelar med en hängmatta. Den största är att de följer med vågorna som ger oss känslan av att vi inte kastas runt. Vi alla sover i samma rum som inte bara är vårt sovrum men även matsal och lektionsrum. Besättningen är väldigt snälla och sakkunniga samt mycket roliga att jobba med. Det finns en liten marknad ombord där vi kan köpa kall cola, som sitter mycket fint(!), chips, olika sorters choklad osv.

Nu är vårt pass snart över vilket ska bli skönt för då kan vi gå och lägga oss igen.

Med friska hälsningar Alexandra och Simon från Bernadottegymnasiet, Pauliskolan, Malmö.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *