Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Gladan resebrev 120324

robinivarsson

Full fart mot Lissabon

Klockan är 04.18. Vi har precis klivit på vår vakt nu och vinden har mojnat, så vi går numera för motor vilket leder till att vi ligger i ca 5 knop på väg mot Lissabon. Vi har ca 180 distansminuter kvar av resan, vilket är ungefär halvvägs från Funchal Madeira.

Om detta resebrev är skrivet lite udda så kan ni nog förstå att vi som tonåringar är trötta vid denna tid på dygnet.

Denna natt var ändå den första natt man fick chansen att sova lite längre. Eftersom att seglen är nere behöver vi inte ha två kvarter uppe på däck. Vi brukar alltid ha två kvarter på däck, ett kvarter som förfångar posterna och ett kvarter som är redo ifall något behövs göras med seglen. Kvarter 3 och 4 får sova ungefär hela natten, men kvarter 1 och 2 får endast sova ca 4 timmar. Tyvärr så uppstår en del orättvisor på båten. Och det är inget man kan göra något åt. Det är något man får leva med.

Igår fick vi också syn på vår första val. Eller det var utkiken som såg två stora strålar komma upp ur vattnet. Direkt så skrek utkiken till alla som var på däck och alla sprang för att vi förhoppningsvis skulle få kunna se valen. Men det fick vi tyvärr inte. Alla på båten har gått runt och pratat om hur gärna de vill se delfiner, hajar och valar. Vi har fått se delfiner. Valar fick vi nästan se, men hajarna hoppas jag vi slipper se.

Hej då, vi hörs snart igen 😉 !!

Vid tangentbordet: Elev 321 Buskas

Sovandes bredvid datorn: Elev 331 Sjörén

Sekondens inlägg: Igår drabbades vi av plötsligt avtagande vind. Från att ha seglat i 8-10 kn sjönk farten till 2-3 kn. Dyningen gjorde att det slog väldigt i riggen, så innan mörkret kom så bärgade vi Storseglet, Skonerten, toppseglen och jagaren. Sedan fortsatte vi för maskin i 4-5 knop mot Lissabon. Det fungerade bra. Alla fick sova lite extra vilket behövdes………

Allt väl ombord. / L Saager / S

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

6 kommentarer

 • Anna Stövring 25 mars 2012 14:41

  Hej alla glada!
  Om ni vill ha vind så har vi gott om den varan här på Gotland just nu och vi delar gärna med oss! Hoppas ni har fortsatt härliga dagar och extra många kramar till min "unge" ombord! /Anna

 • Annika 25 mars 2012 13:12

  Hej Gladan!
  Snart är ni framme i Lissabon, bra kämpat allihop! Det har varit så kul att följa er resa och läsa era resebrev. Kramar till er alla och extra många till Dennis från familjen Österlund.

 • Gun Hedvall 25 mars 2012 12:12

  Hej Gladan!
  Nu syns ni igen på marinetraffic.com! Ni har varit utom räckvidd ett tag, men nu på morgonen har ni kommit inom räckvidd igen.
  Det är verkligen roligt att få följa resan via era resebrev. Kul oxå att få se en bild på Albin!
  Ha en fortsatt bra resa alla!
  Hälsningar
  Gun

 • Bibbi Bjerkerot 25 mars 2012 11:15

  Hej igen!
  Nu syns Ni igen, så nu följer vi rutten, ser ut som Ni har c:a 12 mil kvar till Lissabon.
  Hoppas Ni alla mår bra, 1000 kramar till Nicki.
  Mamma Bibbi, Monica och Cindy

 • Ramona Abrahamsson 24 mars 2012 21:18

  Hej en oförglömlig resa som jag följer här från småländska skogen:) visst är det du Sara som sitter på däck och har "tamp"arbete? det ser ut som om ni trivs och har en go gemenskap. 17 grader idag i Sverige och grillen åkte fram. Kramar i massor mamma Ramona

 • Lennart och Monica Jonsson 24 mars 2012 14:52

  Hej alla på HMS Gladan.
  Det gläder oss att läsa era trevliga brev ifrån er resa. Resan innehåller tydligen hårt slit, men innehåller också mycken lärdom. Det gläder oss också att höra om alla trevliga stunder och icke minst den fina gemenskapen ombord. Nu väntar vi bara på att ni ska "dyka" upp på kartan igen så att vi kan följa er de sista dagarna innan ni anlöper hamnen i Lissabon. Hälsningar till alla och speciellt till 323 Åhfeldt.
  Mormor och morfar i Västerås.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *