Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

HMS Gladan resebrev 120319

robinivarsson

Hej!

Det är mitt på dagen och de flesta har genomfört det ångestframkallande tampförhöret. För att få gå iland på Madeira måste man ha klarat av förhöret, och förhoppningsvis har de flesta gjort det. Just för tillfället ligger vi till ankars utanför en mindre by på Madeira, men skall senare på dagen lätta ankare och segla mot Funchal, som är Madeiras huvudstad. På kvällen får halva besättningen ledigt och möjlighet att upptäcka staden medan andra halvan får vänta till imorgon. Vi kommer också få en guidad tur på ön vilket ska bli spännande. Man vet aldrig vad man kan få se.

Då vi är många personer på en liten yta är det svårt att hålla rent länge. Därför har vi tidigare idag rengjort båten, vi har putsat mässing, städat trossbotten, rengjort i rundhusen, allt för att Gladan ska se bra ut inför förtöjningen i Funchal.

Det märks en skillnad på stämningen ombord inför hamnbesöket, folk längtar och är glada. Även om det är kul att vara på båten tror vi det inte finns en enda som inte tycker det kommer att bli skönt att få komma i land.

Dagarna till sjöss har varit väldigt gungiga och det har inte avtagit än. Fastän vi ligger till ankars är det svårt att röra sig på båten utan att hålla i sig. Vindarna är kraftiga och vågorna stora så man måste hela tiden vara alert. För när man minst anar det flyger tallrikar med mat iväg, folk som trillar och allt blir till en enda stor röra. Men man börjar långsamt vänja sig och det har blivit lite vardag.

Vädret var underbart de första dagarna men har de senaste varit molnigt och blåsigt. Det har dock varit varmt tillskillnad från Sverige Vi fick idag på morgonen se en skymt av solens uppgång vilket var härligt, vilket vi hoppas få se mer av dem kommande dagarna.

Nu är det dags att lätta ankar och om allt går enligt planerna så kommer vi om ett par timmar få stå på fasta land igen.

Elev: 323 Åhfeldt och 141 Ojanen

Sekondens inlägg: Ja, nu fungerar det ombord. Duktiga och intresserade elever som mår bra, det är roligt.  Allt väl ombord.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Peter abrahamsson 20 mars 2012 22:20

  Kämpa på Sara!!!
  Du klarar detta!!

  Hela familjen hälsar!
  Kramar från Pappa

 • Peter 19 mars 2012 23:02

  Lyckliga ni!
  Njut av det varma vädret och Era äventyr.
  I Stockholm föll snön på tvären idag. Nå´n som vill byta plats?
  Många hälsningar
  Familjen Berendt/Bihl

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *