Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Bibi Zainab flickskola

Afghanistanstyrkan bloggar

Skolans kvinnliga rektor visade gruppen runt på skolan.

Den 7 februari i år stupade Kapten Johan Palmlöv och Löjtnant Gunnar Andersson i Afghanistan. Inför begravningsceremonin bad Johan Palmlövs anhöriga deltagarna att inte köpa blommor utan att istället stödja Svenska Afghanistankommittén och lämna en minnesgåva i de stupades namn. Hjälp från den fonden skulle sedan gå till Bibi Zainab flickskola som ligger söder om Mazar-e-Sharif där de svenska styrkorna har sin huvudbas.

Skolan omges av en mur och har enbart kvinnliga lärare.

För en tid sedan besökte ett av de svenska samverkansteamen (MOT) flickskolan som ligger i distriktet Sholghara söder om Mazar-e-Sharif för att se hur fondens pengar har använts. När vår patrull påbörjade framryckningen mot byn Sholgarah var namnet på skolan, Bibi Zainab, den enda information vi hade och som vi var säkra på överensstämde med verkligheten.

En av vicerektorerna mötte gruppen.

Efter några om och men kom vi fram till rätt plats efter att ha passerat två skolor som även dessa var finansierade av Sverige enligt de skyltar som hängde utanför med texten ”Funded by Sweden”. Vid skolan öppnade en äldre herre grinden åt oss och hälsade oss välkomna. Det visade sig senare att han var en av ”vice rektorerna”. Som vanligt möttes vi av många nyfikna ansikten, men denna gång var det nästan uteslutande flickor som kom fram och tittade på oss. Vi blev inbjudna till skolans kvinnliga rektor vid namn Qodsia.

Qodsia berättade att denna flickskola precis som alla andra flickskolor hade hållits stängd under talibanregimen men att den hade öppnats igen 2001.

Delar av undervisningen genomförs i tält. Något som måste kräva ett stark engagemang för skolgången under de extrema årstiderna.

Bibi Zainab flickskola har omkring 1000 elever i åldern 7-25 år. Egentligen går man ut 12:e och sista klass som 19- till 20-åring. Men eftersom flickor inte fick gå i skola under talibanregimen välkomnar man även äldre flickor som vill utbilda sig. Till sin hjälp har Qodsia två manliga ”vice rektorer” och 29 kvinnliga lärare. Tidigare hade de även några manliga lärare eftersom det var brist på utbildade kvinnor, men numera är det endast kvinnliga lärare vilket möjliggör skolgång även för flickor från konservativa familjer.

Vi fick en rundtur på skolområdet och tyckte att allting var väldigt fräscht och nytt jämfört med skolor vi sett tidigare. Huvudbyggnaden som finansierats av en tysk-japansk organisation bestod av åtta klassrum och ett lärarrum. Enligt Qodsia fanns det dock alldeles för få klassrum på skolan och undervisning bedrevs också i tre vita tält ute på skolgården. Men det planerades för ytterligare en skolbyggnad 2011.

Tre elever, nyfikna på besökarna.

Sverige har bland annat finansierat en ny skolbyggnad där det finns ett konferensrum, ett datorrum samt en kemisal. Tyvärr var tre av sex datorer trasiga och de kunde inte bedriva några kemilektioner eftersom de inte hade någon utbildad kemilärare, men de har kommit en bit på vägen i alla fall. Ute på skolgården var det senaste projektet i full gång, nämligen att bygga en basketplan.
– Sverige har hjälpt oss mycket och vi är väldigt tacksamma för det, sade Qodsia.
Skolan har blivit informerad om var biståndspengarna till skolan kommer ifrån och Qodsia kände även till Johan Palmlöv och Gunnar Anderssons minnesfond.

Svenska Afghanistankommittén med stöd från SIDA har finansierat det mesta på skolgården förutom huvudbyggnaden och som svenskar kunde vi känna oss stolta över att Sverige har varit med och bidragit till att dessa flickor överhuvudtaget kan gå i skola.

Text och foto: Elin och Sylvia

Personlig blogg

Här kan anhöriga och andra intresserade följa vardagen för FS19 i Afghanistan. Bloggen är ett arkiv av de inlägg som publicerades 2010.
Bloggen producerades av soldaterna själva, från utbildningen i Sverige och senare direkt från Afghanistan.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓