Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Om mig… som person, individ, människa…

I mitt liv som människa i mitt hem, i min vardag, och i mitt jobb, har jag en del människor runt omkring mig som känner mig väl. De som känner mig väl, skulle på frågan om hur de tycker att jag är som person, svara att jag inte är perfekt men har många väldigt bra sidor och räkna upp ett antal. Lite mänsklig, så där. Före detta arbetskamrater och kolleger från de två jobb jag hade under en period över mer än tio års tid, skulle bland annat säga att jag kan ta ansvar, kan samarbeta i både mindre och större grupper, kan ta order, har egen drivkraft och kan arbeta effektivt både enskilt och i grupp, är pålitlig, diplomatisk och förtroendeingivande. Att jag kan vara rak och ärlig och att andra känner av detta och i sin tur ställer högre krav på sig själva att även de vara raka och ärliga. Jag visar mina medmänniskor stor respekt, och förväntar mig – men får inte alltid, så är det här i världen – samma respekt tillbaka.

Det ena jobbet var som kyrkvaktmästare. Som sådan gäller det att vara lyhörd för önskemål från alla i det team man arbetar med – präster, diakoner, organister, solister, begravningsentreprenörer, kördirigenter, pianister, för att nämna några. Och sist men inte minst – kyrkobesökarna, den enskilde som kommer till kyrkan, för att gå på en gudstjänst, för att ha barndop, vigsel, begravning. Det skulle inte fungera att arbeta som kyrkvaktmästare om man inte kan samarbeta i grupp. Jag var i över tio år ensam ansvarig för en kyrka och dess skötsel och organisation, med allt vad det innebar.

Det andra jobbet var som vårdare på boenden för vuxna med psykiska funktionshinder. En del av dessa var straffpsykiatriskt dömda. Teamarbetet var a och o, rent av livsviktigt. Den som inte kan samarbeta i grupp och ta order fungerar inte på en sådan arbetsplats. Du måste vara tydlig, stadig som person och kapabel till enkla och snabba beslut.

I mitt liv som människa – i mitt hem, i min vardag, och i mitt jobb – ser jag mig själv som en person med gott självförtroende, men ändå känslig. Lite mänsklig, sådär. Så pass mänsklig att jag kan börja må riktigt dåligt av hur jag ibland blir behandlad och bemött. Så pass mänsklig att jag, trots att jag egentligen mycket väl vet vad jag kan och är kapabel till, kan tappa fotfästet och ifrågasätta mig själv innan det jobbiga är över. Om människor runt omkring mig tydligt visar att de är missnöjda med mig, blir jag osäker och stressad. Antar att det är ett ganska mänskligt drag.

Studier är inte något som är främmande för mig. Med över 230 universitets- och högskolepoäng vet jag vad studier innebär: svenska språket, litteraturvetenskap, statsvetenskap, sociologi, Europakunskap, CSS. För övrigt har jag en snickarutbildning, en hantverksutbildning i silversmide och annat smide, en musikutbildning från folkhögskola. Är både praktiskt OCH intellektuellt lagd, och både konstnärligt och musikaliskt begåvad. Jag mekar med bilen själv, byter däck, har under hösten bytt både fjädrar och bensintank. Jag programmerar hemsidor i HTML och CSS och i Älvsborgs södra scoutdistrikt är jag ansvarig för layouten i den tidning man ger ut och jobbar mycket med Photoshop och Indesign.

I augusti 2012 blev jag färdig allmäninstruktör i Försvarsmakten. I oktober-november var jag ut och jobbade som sådan för första gången, på en GU-F. Det var väldigt roligt, och lärorikt. Kände att det skulle bli kul att få komma ut och jobba som instruktör igen. Häftet med Försvarsmaktens Värdegrund var en vital del i utbildningen till instruktör.

Just nu kommer jag inte på allting om mig själv, så detta är en punkt som jag återkommer till...