På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

2019-03-15: Meteorologaspirantens sista prövning, Metodikkurs!

metoccutb

Efter universitets, grund- och officersutbildning så var det äntligen dags för den sista anhalten innan utnämning till Försvarsmeteorolog: Metodikkursen!

Den kallades tidigare ”stresskursen”, men namnet och inriktningen har fått lämna plats för en mer utbildande kurs med syfte att testa, snarare än knäcka eleven.

Under två veckor jobbar man vid en övningsstation som ”riktig” vakthavande meteorolog och har till sin hjälp en väderobservatör, precis som vid väderavdelningarna på hemmaflottiljen (F17 och F7).

Daniela vid övningsstationen.

Vi var två elever, den ena jobbade förmiddagspasset (05:30-14:00) och den andra eftermiddagspasset (09:30-16:30). Våra kunder spelades (med den äran) av kollegor på framförallt utbildningsavdelningen, men även från hemflottilj och dessutom andra engagerade individer. Det var allt från stridsflyg- och helikopterdivision till Frivilliga Flygkåren. Trots att det i vissa stunder kunde komma något fniss (ex. när en privatflygare p.g.a. amorösa utsvävningar på Visby var tvungen att skjuta på en hemresa) så var situationerna realistiska och det var lätt att jobba som att det var skarp verksamhet.

Våra färdigheter testades, utvärderades och breddades under dessa två veckor. Den nästsista dagen kulminerade det hela i ett befarat haveri: ett Jas 39 Gripen saknades.I och med situationens allvar, så steg pulsen och vi fick en glimt i vilket adrenalinpåslag man skulle uppleva. Det informerades i ett senare skede om att piloten skjutit ut sig, men lyckligtvis klarat sig utan livshotande skador.

Efterföljande diskussion inriktades på hur vi agerade, men rutinerade kollegor delade även med sig av sina erfarenheter i ämnet, vilket gav insikt och väckte tankar hos oss elever.Det är en händelse man helst slipper vara med om, men som man icke desto mindre behöver förbereda sig för både praktiskt och mentalt.

Martin under sin presentation sista dagen.

Den sista dagen på kursen utnämndes vi till Försvarsmeteorologer med tillhörande pompa och ståt. Inledningsvis höll vi var sin presentation om den genomförda utbildningen. Sedan följde en omfattande fotografering, där avslappnade leenden efterhand övergick till något krampaktiga. Men efteråt belönades alla deltagare med en finlunch och många skratt, som mjukade upp de stela käkmusklerna och axlarna sjönk till slut ner efter två veckors totalt fokus. Allt avslutades med kaffe och delikatesschoklad i biblioteket, där vi äntligen välkomnandes in i gemenskapen som nya Försvarsmeteorologer.

Deltagare under utnämningsceremonin (Helena Gunell Rosengren, Greger Olsson, Fredrik Östman, Annika Schröder, Martin Svensson, Daniela Järn, Jens Alm, Ylva Bjernhed, Ulrika Reimer och Sofia Söderholm. Frånvarande: Per-Ola Jakobsson, en av utbildarna under kursen). Foto: Martin Larsson, FM.

Vi vill tacka för en givande och spännande kurs, men speciellt alla som bidrog till att vi klarat oss igenom den. Framförallt vill vi nämna utbildningsavdelning på METOCC samt hemflottiljerna F7 och F17. Vi vill även rikta ett tack till de tappra observatörer som kämpade på under kursens veckor.

Nu väntar utcheckning på hemflottiljerna, men då ej längre som aspiranter.

Till er som funderar på att söka till Försvarsmeteorolog. Det är en lång utbildning, men du får testa så mycket spännande på vägen. Kom igen, det blir kul!

/Martin (Blekinge flygflottilj, F17) och Daniela (Skaraborgs flygflottilj, F7)

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.