På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Helikopterövning i Arvidsjaur – HTIC 18

f21vader

HTIC – Helicopter Tactics Instructors Course, är en europeisk kurs för helikopterbesättningar. Kursen planeras och leds av EDA (Europan Defence Agency) och syftet är att utbilda instruktörer och utveckla taktiskt uppträdande. Kursen genomförs i olika skeden över två år. Första året är det en sju veckor lång kurs med teori, simulatorträning och en praktisk övning. Teorin och simulatorträningen är i Storbritannien och den praktiska övningen genomförs i Sverige, för närvarande i Arvidsjaur med omnejd. Personalen som deltar i övningen i år kommer från Sverige, Norge, Storbritannien och Österrike. Det är, förutom besättningarna som ska utbildas, även markpersonal och stridsflyg som deltar i de ingående momenten i övningen.

Start från Arvidsjaurs flygplats

Övningen sträcker sig över tre veckor och det finns meteorolog med på plats under hela perioden. Fokus är främst på det väder som finns från marken och ungefär 1500 m upp i luften eftersom helikoptrarna verkar där i de moment som övas. Förra året var övningen i maj men i år ligger den i september och med det lite andra utmaningar i vädret.

Prognos för vädret i området delges till all personal vid en samling på morgonen och sedan uppdateras den informationen löpande under dagen. Prognosen kan vara klurig att göra då det är hög detaljupplösning som efterfrågas. En bra grund för en sådan prognos är väderobservationer. Väderstationerna är dock placerade ganska glest och inte alltid på ”rätt” ställe för våra behov så det gäller att hitta andra sätt att få tag på informationen eller använda yrkeserfarenheten till att fylla i luckorna.

Övningen har pågått i över en vecka och hittills har inte vädret satt några större käppar i hjulen. På onsdagen andra veckan väntades dock ett rejält regnområde med mycket moln på låg höjd passera området. Vädret tillsammans med andra faktorer gjorde att övningsledningen beslutade sig för att lägga om momenten i övningen redan dagen innan. Tyvärr blev det så pass dåligt att de planerade momenten ändå inte gick att genomföra utan fick skjutas upp till dagen därpå då det skulle bli bättre väder i området.

Prognos för övningsområdet onsdag 19 september. Prognosen säger att det är ca 60-150 meter till molnens undersida i Arvidsjaursområdet vilket är dåliga förutsättningar för att flyga på låg höjd.

 

Elisabeth, försvarsmeteorolog F21

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.