På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

METOCC och skogsbränderna sommaren 2018

forsvarsmeteorologerna

Sommaren 2018 har varit ovanligt varm och torr i nästan hela landet vilket har inneburit att risken för bränder i skog och mark har varit mycket stor, ja till och med extrem. Tre områden var under sommaren särskilt drabbade av stora skogsbränder, Älvdalen, Ljusdal/Kårböle samtJokkmokk. Till dessa områden skickades såväl svenska som utländska helikoptrar, flygplan och markpersonal för att delta i släckningsarbetet. METOCC bistod med en hel del prognoser och konsultation i samband med detta.

På denna satellitbild kan man tydligt se brandröken över Dalarna. METOCC/Försvarsmakten

Till exempel gjordes detaljerade prognoser till brandsläckningsflyget avseende molnighet, inklusive molnbaser, sikt, nederbörd och vind. Under perioden då bränderna härjade som mest ringde dagligen dessutom en internationell brandexpert för att få högupplösta och detaljerade prognoser gällande vind och inversioner. Insatsstaben på Högkvarteret och militärregionerna försågs med långtidsprognoser som sträckte sig över 10 dygn för att användas vid planeringen av insatserna. Även MSB och Kustbevakningen tog del av våra prognoser. Många var intresserade av våra väderprognoser och dessa mottogs med stor tacksamhet.

METOCC baserade även en försvarsmeteorolog vid brandledningscentralen i Särna. Han briefade helikopterbesättningar och staben på plats och var ett stort stöd vid planering och genomförande av släckningarna. För att få bättre uppfattning om rådande väderläge i området placerade han ut ett antal mobila observationsstationer som lästes av och rapporterades in av Hemvärnspersonalen i området.

På METOCC arbetade såväl meteorologer som systemadministratörer och systemingenjörer med extrauppgifter i samband med bränderna. Trots reducerad bemanning så upplever vi att vi löste de omfattande extrauppgifterna på ett väldigt bra sätt. Samarbetet var bra, både inom METOCC men också med externa aktörer så som SMHI, MSB, övriga delar av Försvarsmakten med flera.

Ulrika Reimer & Jonas Lilja

 

Vill ni läsa mer se artikeln i Enköpingsposten från 2018-07-30.

http://www.eposten.se/nyheter/enkoping/han-ar-pa-plats-vid-branderna-i-norr-unt5037555.aspx

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.