På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning Viking 2018

metoccutb

Under de senaste två veckorna har Övning Viking genomförts. Det är en av världens största internationella övningar av fredsfrämjande verksamhet. Försvarsmakten, med hjälp av Folke Bernadotteakademin, Polismyndigheten och Försvarshögskolan, arrangerar den på uppdrag av Sveriges regering.

Morgongenomgång kl 07:30 Foto Ylva Bjernhed FM

Det är en datorsimulerad övning med syfte att utbilda civila, polis och militär i att leda och samverka i internationella freds- och krishanteringsinsatser. I år deltog omkring 2 500 personer och 80 organisationer från 60 länder. Övningen genomfördes i Enköping, Karlskrona, Kungsängen och Uppsala. Förutom Sverige deltog även Brasilien, Bulgarien, Finland, Irland och Serbien med varsin övningsplats.

Mottot för övningen har varit att lösa kris eller konflikter tillsammans och alla har arbetat mot ett gemensamt mål och även utbildat varandra.

I övningen har fyra försvarsmeteorologer deltagit på olika befattningar för att stötta  staber med att bedöma hur vädret påverkar. Eftersom det är en stabsövning, så får vi ändra i vädret så att det passar in i övningen. En förmåga vi meteorologer ibland  önskar att vi hade vid andra tillfällen. Nu hade Ylva Bjernhed den rollen i övningens spelledning, vilket kräver en hel del samordning med olika delar av övningens olika skeden. Det kan handla om hur en brand ska påverka en stad, så att vindarna ska blåsa från rätt håll, eller skynda på ett regnområde, så att en fällning av materiel från flygplan kunde genomföras.

Citat från en av deltagarna:

”I never met a military meteorologist before, it was so interesting”

Ett exempel på en prognos på hur vädret påverkar olika verksamheter.

En meteorologs arbetsplats. Foto Ylva Bjernhed FM

 

Även om detta inte är en övning ute i fält med de utmaningar som det kan innebära, så var den inte utan andra utmaningar. För att kunna använda vissa av datorsystemen krävdes det lite fantasi. Det kunde bli problem om man loggades ut ur systemet.

Andra löste problemet med tejp. Foto Ylva Bjernhed FM

En lösning på problemet. Foto Linda Hildeberg Orr FM

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.