På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fystester för produktionsavdelningen på METOCC

metocc

I fredags genomfördes arbetsplatsträff (APT) för oss som jobbar i produktion på METOCC. Som en del i APT:n genomfördes delar av Försvarsmaktens fystester, testerna som genomfördes denna gång var multitest och beep-test. Som heltidsanställd i Försvarsmakten finns grundfyskrav som innebär att man ska träna 3 timmar i veckan. Utöver detta kan man beroende på befattning även ha tilläggskrav i olika nivåer. Tilläggskraven kan vara att man ska springa fälttest på en utsatt tid, nå upp i en viss nivå på beep-testet och nå upp i en viss poäng på multitestet. På METOCC har vi grundkravet med 3 timmars fysisk aktivitet per vecka, men vi ville ändå testa på att genomföra tilläggskrav för att få en överblick på vad de går ut på, och kunna testa sig själv för att se hur man ligger till. Kravet vi hade denna gång var helt enkelt att genomföra testerna efter sin egen förmåga.

Vi började med multitestet som är indelat i fem olika moment. De olika momenten är armhävningar, situps, upphopp, rygghäng och armhäng. Samtliga moment har en miniminivå som man ska nå upp till för att vara godkänd på det enskilda momentet, samt en maxnivå där man nått maximalt antal poäng. Varje delmoment genererar maximalt 100 poäng och man kan således nå upp till 500 poäng om man maxar varje del. Poängen delas ut från det att man når miniminivån upp till maxnivån.

Armhävningar och Situps genomförs med en metronom så man ska hålla en viss takt genom hela genomförandet.

Utgångsläge för armhävningar. Foto: Jenny Burman

Upphoppet genomförs genom att man har ett band runt midjan med ett måttband. Därefter ska man hoppa rakt upp och kompisen läser därefter av hur högt man har hoppat.

När man genomför rygghäng så ligger man på en plint eller liknande med höftbenet längs kanten och ryggen rakt ut medan någon sitter och håller ner benen.

Rygghäng där händerna ska vara vid huvudet och armbågarna rakt ut. Man har en boll runt halsen för att testledaren ska se att man inte tappar för mycket. Foto: Jenny Burman

Sista testet är armhäng där man får hjälp upp och ska sedan hålla sig kvar med hakan ovanför stången.

Armhäng där man får hjälp upp och hjälp med att sluta pendla. Sen gäller det att hänga kvar! Foto: Jenny Burman

Efter multitestet var genomfört var det en kort paus och banan för beep-testet sattes upp. Beep-testet går ut på att springa en 20 meter lång bana fram och tillbaka så många gånger man hinner. I beep-testet finns flera nivåer där första nivån är lugn och därefter ökar hastigheten med 0,5 km/h för varje nivå. Varje nivå vara ca 60 sekunder. Dels handlar beep-testet mycket om kondition, men man måste även få till vändningarna så man inte lägger för mycket energi på dessa.

Första gänget uppradade för att genomföra beep-testet. Foto: Jenny Burman

Oavsett ens ambitionsnivå när testerna skulle genomföras så var det ett uppskattat moment på APT:n och många vill testa igen. Dessutom har man fått en ökad förståelse och insyn för vad andra enheter kan ha för fysiska krav i deras tjänster.

//Jenny Burman, Försvarsmeteorolog METOCC

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.