På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Isnålar – väderfenomenet som inte längre finns, eller?

forsvarsmeteorologerna

Har man varit i fjällen och åkt skidor vinterdagar då riktigt kall luft ligger i dalgångarna och varmare luft finns högre upp är det rätt troligt att man observerat isnålar fast man kanske inte tänkt på att det är just det.

Isnålar är tunna, ogrenade iskristaller så små att de kan hålla sig svävande i luften. Om man har mörka kläder kan man se dem som som tunna pinnar eller plattor om man får dem på sig. Isnålarna bildas direkt som is, till skillnad från isdimma som består av vattendroppar som frusit. De bildas oftast vinterdagar då det är förhållandevis riktigt kall luft vid marken och en markinversion med mildare luft ovanför. För att de ska kunna bildas måste det vara en viss rörelse mellan den kalla luften vid marken och den varmare luften högre upp. Varm luft kan innehålla mer vattenånga än kall luft och när tillräckligt med vattenånga rörts ner i den kallare luften nära marken bildas det iskristaller. Luften ovanför och under inversionen kan också röras om rent mekaniskt. Då är det oftast flygplan eller helikoptrar som rör sig mellan de olika temperaturskikten som är orsaken. Större industrier som släpper ut mycket vattenånga i den kalla luften kan också göra att det bildas isnålar i närheten.

När solen lyser märker man av isnålarna som att det glittrar i luften. På engelska kallas isnålar bland annat för ’Diamond dust’ och det kan man verkligen föreställa sig varför. De små iskristallerna fungerar som prismor och reflekterar solljuset. När isnålarna rör sig i luften glittrar det som tusen små diamanter när solskenet reflekteras i dem. Något annat som kan förekomma när det är isnålar i luften är bisolar eller halofenomen.

Foto: Kallax Väder/Försvarsmakten

Man kan också märka av isnålarna när det är mörkt och då i form av något som kallas ljuspelare. Det är skenet från gatlampor eller andra ganska starkt lysande lampor/strålkastare utomhus som reflekteras uppåt av isnålarna.

Foto: Elisabeth G Steen/Försvarsmakten

Rubriken antyder att isnålar inte finns längre, hur kan väderfenomenet ha försvunnit? Det finns fortfarande vattenånga i luften och förutsättningarna finns också kvar emellanåt. Som väderfenomen i sig har det inte försvunnit men redan 2013 tog International Civil Aviation Organzation (ICAO) beslut om att ta bort isnålar i observationer som görs för luftfarten. Anledningen var att man bedömde att det inte har någon direkt påverkan på flyget mer än att det sätter ner sikten och det skulle man kunna rapportera på annat sätt. Från och med årsskiftet har dessa förändringar även införts i våra regelverk. Än så länge är det inte helt klart vad vi ska rapportera istället för isnålar men de finns – det är ett som är säkert.

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.