På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vädersonderingar på F 21

forsvarsmeteorologerna

Vid autosondstationen i Luleå sänds sedan 1 februari 4 sonderingar/dygn vid  00, 06, 12, 18 UTC. Väderobservatören laddar nya sonder inför veckans alla släpp. Ballongerna som bär sonderna stiger normalt till en bit över 15 km höjd med en ungefärlig hastighet av 350 m/minut innan de spricker.

Autosondstationen i Luleå. Fotograf: Lena King

Datat vi sedan får sammanställs i en vertikalprofil där temperatur, daggpunkt och vindar presenteras i förhållande till en standardatmosfär. Den kan då visa luftmassans olika egenskaper som var vi förväntas hitta moln, turbulens, isbildning samt om luftmassan är labil eller stabil, temperaturinversioner och vindskjuvning m.m. Detta används direkt av meteorologen i sitt arbete (nowcasting), men är även indata till de numeriska vädermodellerna som räknar fram en tänkt utveckling av vädret.

Exempel på en vertikalprofil från vårt väderinformationssystem NinJo.

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.