På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HELIKOPTERFLOTTILJEN MALMEN SÖKER VÄDEROBSERVATÖR

forsvarsmeteorologerna

OM TJÄNSTEN

Vädersektionen på Malmen är en del av Basenheten på Helikopterflottiljen i Linköping. Sektionens huvudsakliga arbetsområden är att observera och rapportera rådande väder och delge prognoser på hur vädret utvecklar sig och hur det kan komma att påverka pågående och planerad flygverksamhet vid flottiljen. Vädersektionen är lokaliserad i flygledartornet på Malmens flygplats.

Helikopter 16 på väg bort från Malmenbasen under Aurora 17.
Fotograf: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

Du kommer i huvudsak att utföra självständiga väderobservationer med hjälp av meteorologisk mätutrustning och distribuera dessa via datorsystem, samt biträda meteorologen i väderprognosarbetet.

Du arbetar kontinuerligt, med hjälp av tekniska system, med uppföljning och övervakning av vädret vad avser exempelvis sikt, molnhöjd, vind, väderfenomen och lufttryck vid givna tidpunkter samt när vissa flygsäkerhetskritiska vädergränser passeras. Arbetet innebär lagarbete tillsammans med vakthavande meteorolog på Väderavdelningen, men perioder med ensamarbete förekommer också.

Arbetsbelastningen kan vara mycket varierande, beroende på väderläge och verksamhet. Befattningen innebär arbete på schemalagda tider. Obekväma arbetstider (exempelvis tidiga morgnar och sena kvällar) förekommer frekvent. Befattningen kan medföra utbildning eller arbete på annan ort samt resor i tjänsten. Som väderobservatör kommer du att vara krigsplacerad, vilket bl.a. medför deltagande i militärövningar.

Kvalifikationer

  • Gymnasiekompetens
  • Körkort lägst klass B
  • God fysisk status då fysiska krav finns. Tester ingår i urvalsprocessen

Meriterande

  • Tidigare kunskaper i väderobservationstjänst/meteorologi
  • Värnplikttjänstgöring, Grundläggande soldatutbildning, kombattant-utbildning eller tidigare annan tjänstgöring i Försvarsmakten

Personliga egenskaper Arbetets karaktär kräver att du är noggrann, ansvarstagande och har en god initiativförmåga. Du är också flexibel, har lätt för att samarbeta med andra och är van att arbeta med datorer. Vi kommer att lägga mycket stor vikt vid den personliga lämpligheten för tjänsten.

Övrigt

Anställningsform: Tillsvidare, 6 månaders provanställning tillämpas vid Hkpflj.

Arbetsort: Linköping

Beräknat startdatum/tillträde: Omgående alt efter överenskommelse.

Befattningsnivå Civil

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av Chef Väderavdelningen Helikopterflottiljen Malmen, Mj Johanna Malm, johanna.malm@mil.se, tfn  013-283592 eller 076-8990847.

Fackliga representanter: SACO Annelie Helmersson tfn 013-283900, Försvarsförbundet Caroline Nilsson tfn 013-283815

För att söka går du in på www.forsvarsmakten.se/jobbahär/ledigatjänster

Välkommen med din ansökan senast 2018-01-08. Din ansökan skall innehålla CV och ett personligt brev, där vi vill att du berättar om dig själv och även motiverar varför du tycker att du passar för denna befattning.

Urval och intervjuer sker i januari 2018.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj, Hkpflj, är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt. Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge). Flottiljen ansvarar även för Hemvärnet i Östergötland.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.