Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Rapport från årets NUG möte

forsvarsmeteorologerna

Inom vädertjänsten har man möjlighet att specialisera sig inom olika områden (modeller, oceanografi, radar etc.), och vi är ett gäng som ägnar oss åt att konfigurera NinJo. Vad är detta undrar givetvis den oinvigde. NinJo är vårt prognoshjälpmedel, ett datorprogram där vi kan se data från vädermodeller, radar, observationer etc. I programmet ritar vi även våra prognoskartor och skapar automatiska produkter. Vi som jobbar med att konfigurera kallas NinJo-gurus och jobbar bland annat med att anpassa NinJo genom att skapa nya färgsättningar och meteogram (en slags punktprognos).

Vi gurus sitter i vanliga fall på hemmaplan vid våra datorer, men sista veckan i augusti fick några av oss möjligheten att åka på NUG – NinJo User Group, ett möte för NinJo-gurus från hela världen. Detta år var mötet hos BGIS (Bundeswehr GeoInfoSystems-LuftwaffeWetterCentrale/Air Operations Command- GeoInformation Center), Tysklands motsvarighet till Försvarets vädertjänst. Deltagare fanns från Danmark (DMI), Tyskland (BGIS och DWD), Kanada (MSC) och Schweiz(MCH), och totalt var vi ca 45 pers.


Foto:BGIS

På den schemalagda tiden fanns föreläsningar och studiebesök i BGIS prognosverksamhet, utanför fanns gott om tid till att diskutera lösningar på problem och framtida utveckling av NinJo. Det fanns även tid att se staden Münster och njuta av uteserveringar i varmt väder.

 

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.