Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Försvarsmaktens Vädertjänst söker Meteorologer

metoccutb

Nu finns möjlighet att göra uttagningstesterna till försvarsmeteorolog.

Johanna Landén på väderavdelningen i Linköping. Fotograf Gunilla Olsson, Östgötamedia

Om tjänsten

Försvarsmeteorologen har både en civil universitetsutbildning som meteorolog och är utbildad officer med taktisk/operativ inriktning på officersprogrammet. Ansökan till försvarsmeteorolog kan göras före, under eller efter genomförda universitetsstudier i meteorologi. Efter ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester. Har du inte genomfört någon militär utbildning tidigare behöver du även genomföra grundläggande militär utbildning (GU) innan du kan börja på officersprogrammet.

Försvarsmaktens vädertjänsts huvuduppgift är att göra anpassade väder- och oceanografiprognoser samt bedömningar på hur vädret påverkar militär verksamhet. Detta görs dygnet runt till våra militära förband och staber i Sverige och utomlands.

Inom Försvarsmaktens vädertjänst tjänstgör ca 60 försvarsmeteorologer och ca 40 civilanställda vid flygflottiljerna, Ledningsregementet i Enköping samt på Högkvarteret i Stockholm. Vi är ungefär lika många kvinnor som män. Vi söker nu försvarsmeteorologer till våra flygflottiljer. De finns i Ronneby, Linköping, Lidköping(Såtenäs) och Luleå.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du arbetar med att ta fram det viktigaste ur stora mängder information för att kunna göra en prognos för hur vädret utvecklar sig och hur det kan komma att påverka pågående eller planerad verksamhet. När du delgivit din prognos följer du upp den efter överenskomna gränsvärden. Uppföljning av prognosen är en viktig del av ditt arbete. Det innebär att du måste vara uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och i så fall snabbt meddela detta till de användare som fått din ursprungliga prognos. I flottiljmeteorologens arbetsuppgifter ingår även att vid behov genomföra väderspaning från flygplan (SK60). Du kommer i början av din karriär att arbeta på en flottilj med att utarbeta och delge flygväderprognoser till flygande förband, men även andra militära enheter i närheten.

Kvalifikationer
Försvarsmakten söker nu utbildade meteorologer. Du som är på väg att skaffa dig denna utbildning kan också söka till Försvarsmaktens vädertjänst. Kontakta oss för mer information. Det är viktigt att du har god förmåga att uttrycka dig väl både muntligt och skriftligt på svenska och engelska. Innan anställning sker tester på Totalförsvarets Rekryteringsmyndighet (1 dag). Detta behöver genomföras före den 22 september för att kunna påbörja den militära grundutbildningen, med start i januari. Du behöver även klara tester på HR Centrum i Stockholm (2 dagar). Vissa fysiska och medicinska krav måste också uppnås för att bli godkänd som officer med flygtjänst.

Personliga egenskaper
Arbetet som försvarsmeteorolog kräver noggrannhet, överblick och logiskt tänkande. Du måste vara bra på att uttrycka dig i både bild och tal, ska kunna hantera stora mängder information, och måste kunna fatta snabba beslut – även under hård press. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Övrigt
Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning
Omfattningen är 100 %
Tillträde: Efter genomförda tester med godkänt resultat får du en militär utbildning som börjar i januari. Beroende på din utbildningsbakgrund får du den utbildning du behöver för att kunna anställas som försvarsmeteorolog. Individuell lönesättning tillämpas.
Mer information om uttagningstester och den militära utbildningen till officer finns på:

http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/befattningar/forsvarsmeteorolog/

Du kan också läsa mer om yrket på http://blogg.forsvarsmakten.se/forsvarsmeteorologerna/

Kontaktpersoner: För upplysningar om tjänsten och rekryteringsprocessen kontaktar du Annika Schröder, C Utbavd METOCC, annika.schroder@mil.se, 0171-15 76 20 eller Ylva Bjernhed, ylva.bjernhed@mil.se, 0171-15 76 23.

Välkommen med din ansökan senast 2017-09-10. Din ansökan ska innehålla CV samt ansökningsbrev. I ansökningsbrevet beskriver du varför du söker denna befattning

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Här finns ett flertal krigsförband och enheter som utgör en nationell spetskompetens inom försvarsmakten. Genom ledning, samband, meteorologi och psykologiska operationer skapar Ledningsregementet förutsättningar för lyckad samverkan på mark-, sjö-, luft-, och informationsarenan. Ledningsregementet bedriver verksamhet inom hela skalan från utveckling, utbildning, träning till insats.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.