Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Årets alla dagar, dygnets alla timmar.

f7vader

Försvarsmaktens militära förmåga ska kunna verka året runt och under dygnets alla timmar. Det innebär att även under dygnets mörka timmar ska vi kunna agera. Det ställer ytterligare krav på personal och utrustning.

För vädertjänsten innebär det att man i samma utsträckning inte kan lita på synsinnet och dess 106 miljoner ljuskänsliga receptorer i form av tappar och stavar för att skapa sig en bild av nuläget. Vi får helt enkelt förlita oss mer på våra sensorer och system för att skapa denna bild. Vikten av rätt utgångsläge kan inte nog belysas för att förstå och prognostisera kommande väderförändringar och i sin tur hur det påverkar militära operationer.

Vi har ett väl utbyggt observationsnät, sensorer och kraftfulla system som hjälper oss i vårt arbete. Ett exempel är utrustning som förstärker befintligt ljus,  bilden nedan. På bilden ser ni ett startande JAS 39 genom ett av våra mörkerhjälpmedel.

JAS 39 Gripen. Start i mörker.

Bilden är tagen under ett utav vårens mörkerflygningar, 20170316.  Vi bedriver verksamhet dygnet runt för att öva och utveckla vår förmåga.

När det väl gäller ska vi möta varje hot och klara varje utmaning.

/Lt. Henrik S

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

1 kommentar

  • Lars Forsberg 22 mars 2017 19:48

    Ett krig vins eller förloras på nyten har det sagts och är säkert sant. Och min långa erfarenhet av mörkerhjälpmedel som NVG har övertygat mig att det är säkert så.
    Lars Forsberg

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.