På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Varför blev jag försvarsmeteorolog?

metocc

Jag arbetar idag som försvarsmeteorolog på METOCC i Enköping. Här tänkte jag berätta min bakgrund som gjorde att jag hamnade där jag är idag. Den börjar på havet i en optimistjolle och går via Flygvapenungdom och studier till arbete på F 17 och nu METOCC.

Mitt intresse för väder uppstod i tvåan i skolan då jag började segla optimistjolle med sjöscouterna och senare även med den lokala båtklubben. Efterhand började jag tävla och min pappa skjutsade mig och båten runt hela Sydsverige. När tävlandet blev mer på allvar så började jag fundera mer på vägval och taktik. Vilken väg skulle jag välja för att få bäst vind och därmed komma fram fortare? Som seglare lär man sig att utnyttja vinden till sin fördel och de gånger man ligger stilla i stiltje så hinner man fundera en hel del över vad som sker på himlen.

Optimistjollar. Foto Tommy Svensson.

Intresset för väder och meteorologi växte under grundskoleåren och jag lärde mig mer och mer om olika moln och nederbördstyper. En av inspirationskällorna var John Pohlmans bok ”Pohlmans väderlek” som jag nästan läste sönder. Min pappa har berättat att andra barn i min ålder ville bli piloter eller lokförare – jag skulle bli meteorolog. Han trodde nog inte riktigt att intresset skulle hålla i sig.

Men det gjorde det och på gymnasiet läste jag naturvetenskaplig linje, som det då hette. Mitt intresse för matematik och fysik fördjupades. Jag fick tips om att man kunde läsa till meteorolog via Försvaret och började undersöka om det kunde vara något för mig. Det var så jag kom i kontakt med Flygvapenungdom. Jag gick en sommarkurs på F 17 Ronneby där jag fick en inblick i vad Försvaret var för något. Praktiska prova-på-aktiviteter blandades med yrkesinformation och lite flygning. Jag gick senare även kurser under vinterhalvåret hos Flygvapenungdom i Ljungbyhed.

John Pohlmans bok ”Pohlmans väderlek”

Efter gymnasiet gjorde jag värnplikten och sökte sedan vidare till universitet. Utbildningsgången såg annorlunda ut då, jag blev antagen som meteorologaspirant i Flygvapnet under utbildningen. På det sättet kunde jag varva den civila universitetsutbildningen med officersutbildning och andra militära kurser. Efter fem års studier vid universitet och officershögskola blev jag placerad på F 17 Ronneby där jag slutförde utbildningen och så småningom utnämndes till försvarsmeteorolog. I dag arbetar jag på METOCC i Enköping. Förutom att göra väderprognoser arbetar jag även med våra olika tekniska system.

Det bästa med mitt jobb är omväxlingen. Förutom att göra väderprognoser så får jag DRA slutsatser om hur vädret påverkar mottagaren. Det finns också stora möjligheter att specialisera sig inom olika områden, till exempel utbildning eller teknik.

För dig som är nyfiken på försvaret kan jag verkligen rekommendera de olika ungdomskurser som finns hos till exempel Flygvapenfrivilliga (http://www.fvrf.se). Kurserna är öppna från det att du fyllt 15 år. För dig som fyllt 18 år finns numera också ”Military Weekend” (http://www.frivilligutbildning.se/mw). Det är en kort introduktion till det militära livet komprimerat till ett veckoslut.

Andreas, Försvarsmeteorolog

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.