På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hälsningar från Riga

forsvarsmeteorologerna

Efter en intensiv vecka i Riga har jag till slut landat hemma i soffan för att pusta ut. Det har varit en spännande, lärorik och intressant vecka på många sätt, jag har nämligen deltagit i NOMEK 16. NOMEK är en kurs som hålls varje år och som de nordiska och baltiska länderna turas om att arrangera. Eumetsat är sponsor till kursen och bidrar med hotell, flygresor, mat m.m. Eumetsat är en organisation som samlar in och distribuerar satellitbilder till sina medlemsländer världen över. I år var det första gången som Lettland var värdland för kursen och det var tydligt hur glada de var över att ha fått den äran. Vi blev SÅ välkomnade. Detta var den 22:a NOMEK-kursen i ordningen så det finns mycket tradition och erfarenhet i bagaget.

Utsikt över stan från Radisson Sky bar. På andra sidan floden skymtar biblioteket som byggts i form av ett berg.

Så vad är då NOMEK för kurs? Jo under en vecka samlas meteorologer från olika europeiska länder (i år var det 26 deltagare från nio olika länder) och diskuterar olika meteorologiska ämnen. Förutom satellitbilder lärde vi oss om ämnen som: hur vindar rör sig över och runt berg, hur man kan använda radarbilder på flera olika sätt i sitt prognosarbete och hur vi kan bli vassare på att förutsäga hagel, m.m.

Såhär kan det se ut när människor från nio länder gemensamt ska försöka beskriva var det vanligtvis bildas snöbyar över hav som drar in över land och ger stora snömängder.

Lärare flögs in från öst och väst och vi hade verkligen lyxen att få höra utlåtanden från experter inom de olika områdena. Mycket av kursen går såklart också ut på att nätverka över landsgränserna och gruppdiskussionerna och övningarna blev väldigt intressanta moment då skillnader och likheter länderna emellan blev väldigt tydliga. Att kunna utbyta erfarenheter med folk från andra länder är väldigt värdefullt för oss meteorologer. Dels händer det en hel del i utvecklingen inom vårt ämne som kan vara bra att dela med sig av och dels använder man sig av olika metodik som kan inspirera andra. Nya infallsvinklar är alltid välkomna.

Helena, Försvarsmeteorolog, METOCC

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

1 kommentar

  • 10 maj 2016 00:16

    johan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.