På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hur vet meteorologen var det regnar?

forsvarsmeteorologerna

För att ta reda på var det regnar eller snöar just nu så använder sig meteorologerna av information från en väderradar. Med hjälp av radarn kan man följa enskilda skurar eller stora nederbördssystem och göra ganska exakta prognoser om och när de kommer beröra en viss plats. På http://www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/blixtar eller se.baltrad.eu kan du se aktuella radarbilder. Om du vill kolla var i Europa det regnar just nu eller om det möjligtvis dumpar 50 cm puder i Alperna kan du kolla på www.radareu.cz. Jag kan också rekommendera SMHI:s mobila appar som har en flik för radar. Så nästa gång du skall gå ut, vare sig du skall vara i skogen en hel dag, ut på golfbanan eller gå till ICA, ta en kik på väderradarn och kolla om du skall ta med en regnjacka eller ett paraply!

Radar_150900Z
Radarbilder visar var det finns nederbörd, d.v.s. var det regnar eller snöar just nu.
Bild: METOCC. 

1. Radarn skickar ut en kort puls radiovågor (ca 5 Ghz eller 5-6 cm våglängd) som går med ljusets hastighet (ljusets hatsighet kallas för c i fysiken).
2. Radarn är tyst och lyssnar på reflekterade vågor. Vågorna reflekteras av nederbörd (ju kraftigare nederbörd desto kraftigare ekon), men också av t.ex. byggander, insekter, träd och flygplan. Tiden (t) det tar för den reflekterade puls att komma tillbaka ger avståndet (x) till objektet (x=c*t/2, man delar med två för att pulsen går fram och tillbaka).
3. Radarn bearbetar den insamlade informationen och räknar fram intensiten på de reflekterade ekona och även rörelsehastigheten. Bilder produceras så att meteorologen och allmänheten kan se var nederbörd finns.

En av de saker som är kul med att vara försvarsmeteteorolog är att man både behöver vara generalist inom meteorologin för att göra väderprognoser, och att man ofta får möjligheten att fördjupa sig inom ett eller flera områden. Exempel på uppgifter kan vara att planera övningar, att vara chef eller administratör, att utveckla de metoder vi använder när vi gör prognoser, att utveckla och använda numeriska väderprognoser eller tekniska system, eller som i mitt fall att fördjupa mig inom användandet av väderradar.

Kn Svensson, METOCC

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.