På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Handledare Utbildningsmetodik

Varför blir det som det blir när vi gör som vi gör?
Kursen Handledare utbildningsmetodik är rätt för dig som är nyfiken på den frågan.

Kurslitteraturen vid kursen

Kursen vänder sig främst till dig som ska ha ett ansvar att lokalt handleda kollegor i deras utveckling som instruktörer eller leda lokala utbildningar av blivande instruktörer. Den vänder sig också till dig som ska bli, eller redan är, lärare i utbildningsmetodik vid skola eller centrum. Kursen är också lämplig för den som av olika skäl har behov att utveckla och fördjupa sin förståelse av utbildningsmetodik och hur vi människor lär.

Deltagaren ska efter genomförd kurs:
– tillsammans med andra utbildare kunna föra utvecklande samtal, i syfte att utveckla förståelsen för hur olika val av utbildningsmetodik påverkar förutsättningarna för lärande. Slutsatserna av samtalen ska kunna omsättas i praktiskt utbildningsarbete.
– kontinuerligt kunna utveckla sin egen pedagogiska grundsyn genom att reflektera över praktiska utbildningserfarenheter och teori. Slutsatserna av reflektionen ska kunna omsättas i praktiskt utbildningsarbete.
– kunna handleda kollegor i deras utveckling inom området utbildningsmetodik.
– kunna leda en mindre utvecklingsaktivitet inom området utbildningsmetodik.

Handledare Utbildningsmetodik är en kurs som utvecklats av FMLOPE tillsammans med Polisen. Från 2019 genomförs kursen under höstterminen och är öppen även för deltagare från andra myndigheter och organisationer, till exempel Polisen, räddningstjänst och frivilligorganisationer. Bland annat har deltagare från Lottakåren, Kustbevakning, Tull och räddningstjänsten deltagit.

Kursen genomförs under höstterminen i tre delar. I kursens del 1 och 2 används en metodik som innebär att kursdeltagarnas erfarenheter och kunnande om utbildning utvecklas i mötet med andra utbildare. Kursens tredje del sker med gemensam uppstart och examination. Däremellan genomförs kursen på distans med ett nätbaserat halvtidsseminarium. Denna del omfattar pedagogisk grundsyn och praktisk handledning men också planering av en mindre utvecklingsaktivitet som genomförs under examinationen.

Vid frågor, kontakta oss.

Via länkarna nedan kan du läsa mer från tidigare kurser

Varför och hur? (2019)

Varför blir det som det blir ?

Inbjudan till kursen 2018

Anmälan 2018

Examination 2017

Utveckla en utvecklingsplan

Mikael Lindholm berättar om Handledare Utbildningsmetodik

Reflektion vs recension

Reflektion i fokus vid handledarutbildningen del 3

Länk till föreläsning om utbildningsmetodik i Försvarsmakten http://blogg.forsvarsmakten.se/fmlope/2016/11/02/forelasning-utbildningsmetodik-i-forsvarsmaktens-skadeplats-2016/

Kursen som genomfördes 2015

Handledare utbildningsmetodik – Vad är det?

Handledare utbildningsmetodik – Samlingstillfälle två

Handledare utbildningsmetodik – Försvarsmaktens handledare

Handledare utbildningsmetodik – Polisens handledare

Handledare utbildningsmetodik – Huvudlärare ledarskap

Handledare utbildningsmetodik – Specialistofficer

Handledare utbildningsmetodik – Examination