På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ledarskap är ganska enkelt

fmlope

– För mig som är formad och präglad av en lång karriär i Försvarsmakten är ledarskapet i sig inte särskilt svårt eller komplicerat. Det är snarare ganska enkelt. Det handlar om förhållningssätt och relation. Det handlar om intresse och respekt för andra människor. Det handlar om förtroende och tillit att vi litar på varandra och det handlar om insikten att ensam inte alls är så stark som man är tillsammans. I roten, gruppen, plutonen eller i vilket annat lag som helst.
Lyssna på ÖB sommarprat https://sverigesradio.se/avsnitt/1518767

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– Som chef och ledare behöver man förstå sig på det enkla hos människan. Att vi har ett behov att bli sedda och hörda. Att vi behöver den där klappen på axeln när vi gjort det där lilla extra. Likväl som tillrättavisningen när vi passerat gränsen. Allt hänger ihop. Svårare än så är det inte. Ja, inte för mig iallafall. Det är så jag har tagit mig fram. Nyfiken på andra. Att lära av det goda exemplet och förstå föredömets betydelse. Att ta initiativet och ha mod att fatta beslut. Och sträva efter att vara tydlig. Att ta tid med den jag möter, med insikten att vi med stor sannolikhet möts igen. Och då kan läget vara ett helt annat. Svårt, krävande och utmanande. Det vi behöver varandra.

– ––

Från Sveriges Radios artikel:

– Min bestämda uppfattning är att alla vill göra ett bra jobb – alla vill lyckas. Med den insikten vet jag att en arbetsmiljö som präglas av en ”icke-dömande kultur” vinner i alla lägen.

Några månader innan Metoo briserade 2017 fick han ett mejl från en ung kvinna som berättade om nedvärderande kommentarer och  sexuella anspelningar.

– Det gör mig besviken och arg när jag då och då hör talas om fortsatta övertramp. Men, jag har inte gett upp och kommer aldrig att ge mig.

När han sjöng med Fältartisterna under Prideparaden fanns det de som på fullt allvar tyckte att han skulle avgå för att han var alldeles för politiskt korrekt.

– Kring de här frågorna tycker jag inte det är fel att vara PK. Tvärtom.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *