På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lägg över mer ansvar för lärandet på rekryterna vid GU

fmlope

“Min slutsats av detta är att den nya utbildningsmetodiken med användande av itslearning och lägga över mer ansvar för studierna på rekryterna är av yttersta vikt. Dels för att alla skall kunna lära sig, då jag kanske inte har tid att stå och förklara för enskild individ, men främst för att jag inte skall ’gå på knäna’. Om jag skall klara av detta så måste jag hitta metoder och trix för att hantera större grupper. Jag tycker att denna kurs har gett mig en hel del verktyg för detta, samt ett slags mod att våga pröva. Det kommer bli utmanande och jag har mycket att lära mig och utvecklas i.”  (Kursdeltagare FIK vt19 på GU-kompaniet, SSS)

På GU-kompaniet på Sjöstridsskolan (SSS) pågår pedagogiskt utvecklingsarbetet sedan en längre tid tillbaka. Vi på FMLOPE i Halmstad har tätt samarbete och följde delar av deras arbete under utbildningsomgång 19/20. Här är SSS rapport. sss-lpu-rapport-gu-komp-ped-projekt-2019.pdf

Utvecklingsarbetet på SSS GU-kompani har bl a inneburit att den förberedande instruktörskursen (FIK) utvecklats för att bättre kunna ge stöd till de blivande instruktörerna som ska undervisa under grundläggande militär utbildning (GMU).

Grundutbildningen (GU) på SSS ökar numerärt sedan 2018 och förväntas ha mer än fördubblats från 2017 till 2023. Förändrade förutsättningar ställer krav på en effektiv utbildning med fortsatt goda resultat. Under 2019 genomförde GU-kompaniet kursen FIK och önskade då få stöd att följa upp progressen i det pedagogiska utvecklingsarbetet. Denna rapport är ett resultat av samarbetet mellan GU-kompaniet på SSS, sektionen för Lärandestöd och pedagogisk utveckling (LPU) på SSS och Försvarsmaktens Ledarskap och pedagogikenhet (FM LOPE) i Halmstad. sss-lpu-rapport-gu-komp-ped-projekt-2019.pdf

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *