På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Coronakrisen, utbildning och goda exempel på anpassningar

fmlope

Försvarsmaktens utbildningar ska fullföljas i största möjligaste mån trots coronakrisen. Anpassningar och åtgärder vid förband, skolor och centrum är många och olika. För att kunna sprida goda erfarenheter har FMLOPE i uppdrag att samla in, bearbeta och sprida gjorda erfarenheter. Vi behöver alltså hjälp!

Foto: U.S. Air Force Graphic by Rosario ”Charo” Gutierrez.

Direktivet:

  • Insamla, bearbeta och sammanställa erfarenheter av de utbildningsanpassningar som gjorts samt dess konsekvenser som gjorts vid Försvarsmaktens skolor och centrum med anledning av COVID-19.
  • Sammanhålla erfarenhetsarbetet ur ett pedagogiskt perspektiv genom dokumentation och överspridning av erfarenheter mellan Försvarsmaktens skolor och centrum. 

När vi fick frågan om vi kunde hjälpa till konstaterade vi att vi inför det planerade nätverksmötet med Utveckla Lärmiljö i början av maj redan förberett insamling, bearbetning och presentation av nätverkets erfarenheter med anledning av coronakrisen. Så svaret blev givetvis ja.

Sjöstridsskolan planerade samtidigt, av samma anledning, en intern enkät. Vi föreslog att den skulle breddas och kompletteras så att den kunde användas för hela myndighetens behov. Sjöstridsskolan och nätverket Utveckla Lärmiljö gav tummen upp. Många engagerade personer har prioriterat arbetet så att vi på kort tid kunnat arbetat fram och sända ut en enkät till skolor och centrum i Försvarsmakten.

Syftet med enkäten är att undersöka hur personal och studerande vid Försvarsmaktens skolor och centrum har hanterat och upplevt förändring i hur kurser genomförs och den snabba omställningen till att använda mer flexibla metoder där nätbaserat lärande är ett av flera verktyg.

Vi har valt att fråga fyra målgrupper: chefer (tex C UtbE, C Avd, C sektioner, skolförvaltare), lärare (även kurschefer, plutonchefer), IKT-pedagoger (vhtutvecklare, utbutvecklare, pedagogisk utvecklare, bibliotekarie) och studerande (SOU, ROU, AROU, HSOU, OP, SOFU, GU, övrigt).

Vi har lagt enkäterna som öppna kurser på itslearning. På startsidan finns en nyhet som alla användare av plattformen får när de loggar in. Här finns en kort bakgrund, uppmaning att svara och länkar till enkäterna. De är även sökbara i katalogen. Vi har även sänt ut ett följebrev till våra kontaktpersoner i nätverket Utveckla Lärmiljö foljebrev-till-enkat-200513.pdf

De enkätsvar som inkommit tom den 31 maj är underlag i delrapport före sommaruppehållet. Vi har förlängt svarstiden till 9 augusti 2020 så att vi ökar möjligheterna till mer fylligt underlag till slutrapporten.

Vi hoppas att de som utses att besvara enkäten verkligen tar tid på sig att göra det så utförligt och komplett som det går. För era erfarenheter är viktiga. Era erfarenheter kan hjälpa andra. Uppdraget är ur ett helhetsperspektiv där varje liten del är viktig. Tidpunkt och tempo är valt utifrån att så tidigt som möjligt, här och nu, dokumentera, hitta anpassningar, åtgärder och lösningar – goda exempel – som kan spridas inom Försvarsmaktens utbildningsverksamheter så snabbt som möjligt. Men även att hitta och hjälpa de som fastnat, stannat upp och inte kommer vidare genom att hitta anledningar, identifiera lösningar och föreslå dem. Trots att en enkät kan upplevas vara ett störmoment i en intensiv tid så är besvarandet betydelsefullt för hela Försvarsmakten. Tack för din insats!

Era åtgärder och anpassningar – goda exempel – i Försvarsmaktens utbildningsverksamhet måste spridas.
Tack till alla som gjort denna extraordinära insats möjlig.

Länk till FM lärplattform https://fm.itslearning.com

Itslearning som app
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.itslearning.itslearningintapp&hl=sv
https://apps.apple.com/se/app/itslearning/id951619066 

 

 

 

 

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *