På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utveckling verkställ? – Sjöstridsskolan antar utbildningsutmaningen med starkt ökande studerandeantal inom GU. Läs rapport som beskriver hur!

fmlope

Antalet studerande inom grundutbildningen (GU) ökar starkt och förväntas ha mer än fördubblats från 2017 till 2023. GU-kompaniet på Sjöstridsskolan (SSS) initierade ett pedagogiskt utvecklingsprojekt för att klara utbildningsutmaningen. Vi hoppas att deras utvecklingsarbete kan inspirera alla förband med GU till pedagogisk utveckling. I rapporten går att läsa hur. Vi på FMLOPE hjälper gärna till.

Utveckling verkställ? Pedagogisk utveckling kan svårligen kommenderas fram utan det ska bygga på insikt hos enskilda individer om vikten av att bedriva pedagogiskt utvecklingsarbete. Så står det i Försvarsmaktens pedagogiska grundbok, Pedagogiska Grunder. Det står även att pedagogiskt utvecklingsarbete inom Försvarsmakten ska syfta till att utveckla villkoren och processerna för lärande både för sig själv och för andra. Det ska ske vid alla arbetsplatser i Försvarsmakten, såväl i formella utbildningssituationer som i det dagliga arbetet.

SSS GU-kompani har starkt stöd i hela organisationen. Från högsta ledning genom alla nivåer ända ut till hantverket. I mötet mellan lärare och studerande. Instruktör och rekryt.

Mikael Björkman, pedagogisk utvecklare på GU-kompaniet, Sjöstridsskolan.

GU-kompaniet har utvecklat en förberedande instruktörskurs (FIK) för att bättre kunna ge stöd till de blivande instruktörerna. De förändrade förutsättningarna ställer krav på en effektiv utbildning med fortsatt goda resultat. Under 2019 genomförde GU-kompaniet kursen FIK och önskade då få stöd att följa upp progressen i det pedagogiska utvecklingsarbetet. Denna rapport är ett resultat av samarbetet mellan GU-kompaniet på SSS, sektionen för Lärandestöd och pedagogisk utveckling (LPU) på SSS och Försvarsmaktens Ledarskap och pedagogikenhet (FMLOPE) i Halmstad.

Elisabet Malvebo, pedagogisk utvecklare på Sjöstridsskolan, författare till rapporten.

Vi hoppas att rapporten kan inspirera alla som jobbar med GU. Tveka inte att ta kontakt med oss eller SSS LPU. Vi hjälper gärna till!

Här hittar du rapporten: sss-lpu-rapport-gu-komp-ped-projekt-2019.pdf

 

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *