Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

“… den som inte har digital miljö och strategi på plats nu kommer att få lida rejält i en nära framtid!”

fmlope

Future Learning Ecosystem var temat på mässan iFEST 2019 (Federal E-learning, Science and Technology där det lilla i:et representerar Innovation, Instruction och Implementation). iFEST beskrivs som “Ett unikt tillfälle för yrkespersoner från försvarsmakt, myndighet, industri och akademi att ta del av den senaste utvecklingen inom nätbaserat lärande”. FMLOPE deltog som ett led i vårt uppdrag att omvärldsbevaka utveckling inom ledarskap och pedagogik.

John Schwartz, Head of Enterprise Business Development, edX, gjorde en betraktelse över hur förändringen sveper över en mängd olika branscher. Taxi är inte längre rätt sätt att beskriva transporttjänster utan vi prata numera snarare om Uber och Bolt. När det gäller hotell så pratar vi AirBnB och booking.com. MEN, när det sen blir prat om utbildning så kan vi inte se samma förskjutning och förändring. Hur kan detta komma sig när allt pekar på att nätbaserat lärande ger bättre resultat?

Operational Integration of Advanced Distributed Learning into Exercises
FMLOPE: bidrag till konferensen var att delta i en aktivitet kallad; IGNITE! ADL—IT’S MORE THAN THE TECHNOLOGY. Formatet innebär att varje föreläsare har fem minuter på sig att “tända “ publiken med sitt inlägg/presentation. Bildspelet består av 20 bilder som skiftar automatiskt var 15:e sekund så det gäller verkligen för presentatören att vara på tå och inte snubbla på orden. Detta kan vara utmanande nog på sitt modersmål och att göra det på engelska kräver ytterligare träning. Niclas Ljung lyckades utmärkt med att genomföra sin Ignite på temat;  Operational Integration of Advanced Distributed Learning into Exercises. Det är en forskarrapport skapad efter försök gjorda på Viking 18 och som sedan följts upp under CJSE19. Utfallet pekar tydligt på vilken nytta som ett skede med nätbaserade lärresurser kan ge. Försöket kunde för första gången koppla ihop lärdata från lärplattformen med prestationsdata från övningsledningssystemet. Jämförelsen visade glädjande nog att de som använt utbildningsresurserna på Försvarsmaktens lärplattform för övningar, också presterade bättre enligt de observationer som gjordes under övningarna.

Peoples Choice Award: Best Poster Narrative
Vi gratulerade Biljana Presnall, Jefferson Institute, till priset för “Peoples Choice Award: Best Poster Narrative”! Under iFEST genomfördes ett Poster Event  där deltagarna på en poster kortfattat presenterade ett pågående projekt. Deltagarna hade sedan möjlighet att gå runt och prata med projektansvariga. Omkring 30 olika projekt visades upp varav MADLx var ett av dem, vår samarbetspartner Biljana Presnall från Jefferson Institute var den som företrädde projektet. Detta gjorde hon så bra att hon kammade hem priset för “Peoples Choice Award: Best Poster Narrative”. Projektet MADLx (Maturing ADL in Exercises) mål är att på ett vetenskapligt perspektiv ge data som kan användas till förbättring av övningsutbytet genom användning av nätbaserade resurser. Ytterligare mål är att identifiera vilka som kan ha nytta av den genererade datan och hur man på ett tilltalande sätt kan visualisera detta för de olika användargrupperna.

Standard för insamling av lärdata Experience API  (xAPI) var en av punkterna på Defence ADL Advisory Committee (DADLAC) senaste möte som ägde rum på iFEST. Kommittén samlar representanter från samtliga USA försvarsgrenar och några enheter som sorterar under USA försvarsdepartement. Sverige genom FMLOPE har observatörsstatus. Dr. Sae Schatz som är Director of the Advanced Distributed Learning (ADL) Initiative, en forsknings och utvecklingsenhet under Deputy Assistant Secretary of Defense for Force Education and Training är den som är sammankallande och sammanhållande. Syftet är informationsutbyte, skapa lösningar för att undvika gap och skapa möjligheter till samarbete. https://adlnet.gov/partners/dadlac/ 

https://www.trainingsystems.org/events/2019/8/26/91d0

Höjdpunkter från iFEST 2019

 

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *