Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Utbilda dubbelt så många med oförändrade resurser

fmlope

Har Sjöstridsskolan (SSS) funnit en del av lösningen på Försvarsmaktens personalförsörjningsutmaning? Inför läsåret 17/18 utbildning av specialistofficerare ställdes SSS inför en stor utmaning: Öka antalet studerande utan fler lärare och lokaler. Situationen skulle lösas med det som fanns tillhands. Det pedagogiska utvecklingsprojekt Ellenabben skapades.

Elisabet Malvebo, Petter Svensson och och Andreas Nilsson vid konferensen NU18 där de presenterade hur Sjöstridsskolan använder aktivt lärande.

De befintliga lärmiljöerna var begränsade och projektet letade uppslag för ett mer flexibelt klassrum som skulle kunna ta emot den större studerandekullen och en metodik som skulle stödja det. Lösningen blev en kurs vars grundläggande metodik byggde på problemställningar att lösa i basgrupper. Ett upplägg utifrån: förberedande uppgift – arbete i klassrum/basgrupper – efterarbete. Försvarsmaktens Lärplattform användes som digital plattform och som stöd i kursen utifrån tanken om blandade och olika lärmiljöer. Två undervisningslokaler omformades till ett rum för aktivt lärande.

Inspirationen till lösningarna hämtades främst från Umeå universitet och Göteborgs universitets projekt inom active learning classroom (ALC). SSS aktiva deltagande i det svenska nätverket för framtidens pedagogiska rum – Rum för lärande utgör ett viktigt nav för inspiration och erfarenhetsutbyte.

SSS pedagogiska utvecklingsarbete har också inspirerat till skapandet av Försvarsmaktens nätverk Utveckla Lärmiljö och flera ALC i Försvarsmakten.

Hur gick det?
Fantastiskt bra. Resultaten är mycket goda både ur lärar- och studerandeperspektiv. Följeforskning har genomförts på hela den pedagogiska utvecklingsresa som Sjöstridsskolan gjort och beskrivs i slutrapporten: ”Slutrapport följeforskning Ellenabben – Rum för aktivt lärande, Sjöstridsskolan UtbE läsåret 17/18”.

Vad händer nu?
SSS fortsätter att använda ALC inom fler utbildningar. Utmaningarna fortsätter och till hösten 2019 rycker dubbelt så många rekryter in jämfört med tidigare år. Med samma lärarresurser och lokaler blir lösningen aktivt lärande. Nu på den grundläggande militära utbildningens tolv första veckor. Följeforskning kommer att genomföras och vi på FMLOPE kommer att följa förberedelser och genomförande.

Vi skriver fortlöpande om Active Learning Classroom, ALC. Här samlar vi inläggen. https://blogg.forsvarsmakten.se/fmlope/active-learning-classroom/

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *