På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Specialistofficersutbildningen utvecklas

fmlope

Erfarenhetsdiskussion med frågor om VAD och HUR stod på dagordningen vid samordningsmötet under ledning av OR-enheten (ORE) vid Militärhögskolan i Halmstad (MHS H). Ett fokusområde för detta möte var bland annat att diskutera erfarenheter om hur grundkurserna i ledarskap och pedagogik vid Specialistofficersutbildningen (SOU) genomförs vid Försvarsmaktens skolor.

Planeringen av mötet och dess innehåll genomfördes i nära samarbete mellan OR-enheten och FMLOPE. Under mötets första dag var det presentationer kring nu gällande kursplaner och dess innehåll (VAD) men det gavs också gott om utrymme för diskussioner och erfarenhetsutbyte om vilka metoder (HUR) de olika skolorna gör för att uppnå de lärandemål och förmågor som framgår i kursplanerna.

– Det var bra med väl tilltagen tid för fördjupade diskussioner i mindre grupper, säger Marie Meigård, som under dagarna var moderator för gruppen som diskuterade pedagogik och utbildningsmetodik vid SOU.

Marie Meigård

Det gavs även utrymme att diskutera erfarenheter inom ramen för individ- och professionsutveckling (IPU) vid SOU. IPU är ett strukturerat underlag som används vid alla skolor för att stödja kadetten i dennes utveckling mot yrket som specialistofficer. Utbildningscheferna leder genomförandet vid respektive skola. Underlaget är framtaget främst i samarbete mellan FMLOPE, ORE och arenaskolorna.

– Jag tycker att IPU nuvarande upplägg och innehåll är väl genomarbetat och fyller sitt syfte. Individutvecklingen är viktig av flera skäl i kadettens utveckling mot sin blivande roll som specialistofficer, fastslår Johnny Landgren vid Sjöstridsskolan i Karlskrona (SSS).

Johnny Landgren

Som avslutning på workshops och grupparbete genomfördes en paneldiskussion som varvades med panelens summering av diskussionerna och övriga mötesdeltagares frågor och inlägg utifrån temafrågorna.

– Jag ser dessa dagar som ett bra komplement till våra ordinarie ämnesmöten ledarskap och pedagogik. Att under dessa dagar fått tillfälle att fokusera på SOU kurser uppfattar jag som viktigt och värdefullt. I framtiden hoppas jag att andra i SOU ingående ämnen tar tillfälle för ämnessamverkan mellan skolorna på detta vis, avslutar Thomas Grevholm, FMLOPE.

Thomas Grevholm

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *