Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Strategisk högnivåutbildning för de nordiska och baltiska länderna

fmlope

Innehåll och upplägg i pilotkursen finslipades av arbetsgruppen för Command Senior Enlisted Leader Course (CSELC). Thomas Grevholm, regementsförvaltare vid FMLOPE, representerar Sverige tillsammans med flottiljförvaltare Martin Kjell vid Högkvarteret (HKV).

Under två dagar träffades arbetsgruppen för CSELC för att finslipa upplägg och innehåll för den kommande pilotkursen. Försvarsmakten stod denna gång som värd för arbetsmötet som genomfördes vid Utvecklingscentrum i Enköping. FMLOPE är tillsammans med HKV Försvarsmaktens representanter i arbetsgruppen som består av regements- och flottiljförvaltare (OR9) från Estland, Lettland, Litauen, Sverige, Norge, Danmark, Finland, USA och Kanada, de två sistnämnda länderna i form av EUCOM och NATO särskilda representanter.

Vid ett nordeuropeiskt chefsmöte i maj 2017 diskuterades möjligheterna att utveckla en gemensam utbildning för OR9 på strategisk nivå. Samma år fick Baltic Defence College (BDC) http://www.baltdefcol.org uppgiften att utveckla och genomföra en pilotkurs. Nu samlades arbetsgruppen i Enköping för sista arbetsmötet innan genomförandet i höst.

Den första kursen kommer att genomföras vid BDC i Estlands universitetsstad Tartu. Målgruppen för kursen är OR9 och dess motsvarighet från de nordiska länderna och de tre länderna i Baltikum som arbetar på eller planeras arbeta på strategisk ledningsnivå. https://www.facebook.com/baltdefcol

– Förståelse för det indirekta och strategiska ledarskapet tillsammans med ökad kunskap inom säkerhetsstrategier på såväl nationell som internationell nivå blir fokusområden vid denna kurs, berättar Thomas.

Baltic Defense College, Tartu, Estland.

Kursen kommer att starta i september och avslutas i sista veckan i november. Omfattningen är totalt sex veckor där de studerande genomför vissa kursmoment på hemmaplan. Kursen i stort kommer att omfatta tre kursmoduler; strategiskt ledarskap, nationell säkerhetspolitik och internationell säkerhet främst med fokus på Östersjöregionen. Sverige, tillsammans med de andra nordiska länderna och de tre länderna i Baltikum, planerar att delta med två till tre elever samt olika sakområdesexperter vid årets pilotkurs.

– Vi ska inte underskatta betydelsen av att genom denna kurs stärka och utveckla nätverk och kontakter mellan försvarsgrensförvaltare, försvarsmaktsförvaltare (CSEL) och dess motsvarigheter i andra länders stridskrafter. Det finns en mängd områden där det är av stort värde med erfarenhetsutbyte, inte minst inom ledarskapsområdet och kring samarbetet mellan officerare och specialistofficerare i ”command team” på högre nivåer, avslutar Thomas.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *