Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Årets SKANFORUM tar form!

fmlope

Ledarskap och krishantering utifrån verkliga händelser, officerens omdömesförmåga inkluderat moral och etik samt paneldebatt kring balansen av behovet mellan reellt yrkeskunnande och akademisk kompetens för officeren. Under två dagar träffades SKANFORUM styrgrupp vid Sjökrigsskolen i Bergen för att påbörja planering av innehållet i årets SKANFORUM.

SKANFORUM är ett samarbete inom ledarskap mellan Sverige, Norge och Danmark och har genomförts årligen sedan första mötet i Danmark 2002. Värdskapet roterar mellan de tre länderna. Syftet med SKANFORUM är att dela erfarenheter inom utbildning och forskning inom ledarskap i den militära kontexten. Varje nation företräds av tio deltagare och den svenska medverkan koordineras av FMLOPE.

Värd för årets möte är Norge och Sjökrigsskolen i Bergen. Mötet kommer att genomföras i början av maj på det norska skolskeppet Statsraad Lehmkuhl (https://lehmkuhl.no/). Styrgruppen för SKANFORUM passade på att besöka segelfartyget för en rundtur ombord då det låg i docka för underhåll i hamnen i Bergen.

Styrgruppen för SKANFORUM 2019 samlade för planering av årets möte och besök på skolfartyget Statsraad Lehmkuhl. Från vänster, Stein Hatlem Forsdahl, NO, Thomas Grevholm, SE, Søren Bo Jensen, DK.

– Förutsättningarna för berikande samtal och erfarenhetsutbyte med inslag av praktiskt sjömanskap inkluderat ledarskap och samarbete är perfekta på detta skolfartyg, säger Thomas Grevholm,  Sveriges representant i styrgruppen.

Styrgruppen ägnade även tid för planering av program och innehåll samt sammanställa underlag för inbjudan om deltagande till respektive nation.

Innehållet kommer bland annat att omfatta ledarskap och krishantering utifrån verkliga händelser, officerens omdömesförmåga inkluderat moral/etik samt paneldebatt kring balansen av behovet mellan reellt yrkeskunnande och akademisk kompetens för officeren. Under dagarna kommer även ledarskapet i den marina kontexten att vara särkilt uppmärksammat av naturliga skäl utifrån miljön på skolskeppet.

Intresseanmälan att delta vid årets SKANFORUM skickas senast den 1 mars till Thomas Grevholm, FMLOPE.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *