Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kan grundutbildningen digitaliseras?

fmlope

Kan vi begära att de som ska rycka in till militär grundutbildning förbereder sig? Genom information och nätbaserad utbildning som finns på Försvarsmaktens lärplattform? Är Försvarsmakten väl förberedd att möta dagens gymnasielever imorgon?

Ponera att de nyinryckta har en högre förkunskapsnivå vid första inpassering än vad de har nu; vad skulle det innebära? Vilka möjligheter skulle det skapa? Om de var förberedda via självstudier på Försvarsmaktens lärplattform innan de rycker in så skulle de veta vad det innebär och hur det fungerar att göra grundutbildning.

De har hört och sett välkomsthälsningen från sina befäl via film på lärplattformen. De har tagit del av hela utbildningsplanen. De vet vad de måste ha med sig och varför. De vet hur vakten ska passeras, var bilen ska parkeras, var närmaste busshållplats är belägen, hur ett logement ser ut och vilka ordningsregler som gäller. Var matsalen ligger och hur det går till där. Likaså på serviceförrådet, tvättbytet och vid utbildningsfaciliteterna.

Ungefär som det träningsprogram ”Inför militär grundutbildning”som finns i appen Försvarsmaktens träningsklubb. https://fmtk.forsvarsmakten.se

De har koll på kläder och materiel. Vad de heter, hur de ska tas på och hur de ska användas och vårdas. Hur allt ska få plats i skåpet på logementet. Vad som ska finnas i ryggsäcken. De har gått igenom arbetsmiljöbestämmelserna, de känner till riskerna med buller och hur man skyddar sig. De vet vad en tourniquet är, varför den finns och hur den används. De vet vad exercis är och varför. De vet hur man hälsar och varför. De kan kontrollera och repetera allt via FM lärplattform före, under och grundutbildningen.

Kan vi nå längre på samma eller kortare utbildningstid? Kan vi utbilda fler eller färre med samma resurser? Är Försvarsmakten väl förberedd att möta dagens gymnasielever imorgon? Kan grundutbildningen digitaliseras?

 

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *