Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

VIKING18 och nätbaserad pre-training – hur gick det?

fmlope

Fortsätt med och öka tillgängligheten till nätbaserad utbildning. Begränsa antalet kurser och specificera dem som utgör ett grundläggande krav. Det var några av slutsatser och rekommendationer efter den multinationella civil-militära övningen Viking 18.

Erfarenheter och önskemål från VIKING14 avseende nätbaserad förutbildning vid kommande övningar var FMLOPE delansvar inför övning VIKING18.

Övningsdeltagarnas mycket olika bakgrunder, allt från mycket erfaren till nybörjare, innebär ett utbildningsbehov för att fylla kunskapsbrister före övningsstart. En del av förutbildningen som erbjöds var nätbaserade moduler som fanns tillgängliga för alla deltagare på Försvarsmaktens lärplattform som nås via internet.

Observationer och online-undersökningar under övningen visar att möjligheterna till nätbaserad förutbildning underutnyttjades. Vid övningens början var det få övningsdeltagare som slutfört de överenskomna obligatoriska introduktionskurserna. Undersökningar visar att 40 % av de som svarade på online-undersökningarna inte var medvetna om att det fanns nätbaserad utbildning tillgänglig. Undersökningarna indikerar också att det fanns osäkerhet om vilka moduler som var viktigast och hur stor arbetsbelastning att genomföra dem det skulle innebära.

Rekommendationerna i övningens slutrapport inför kommande övningar säger att nätbaserad förutbildning är en mycket viktig del av övningen som bör bibehållas och göras mer tillgänglig. Antalet tillgängliga kurser bör begränsas och ett minimikrav bör anges.

Vi på FMLOPE håller med och tar oss gärna an uppgiften att vara en del i utvecklingen av nätbaserad utbildning inför kommande övningar. Våra, mer detaljerade, erfarenheter från VIKING18 presenterar vi på den internationella IT-konferensen I/ITSEC 2018 den 26-30 november http://www.iitsec.org/

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *