Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utveckla utbildningsmetodik och lärmiljöer med stöd av modern teknik

fmlope

Årets andra ämnesmöte i ledarskap och pedagogik genomfördes under två dagar med Sjöstridsskolan i Karlskrona (SSS) som medarrangör. SSS delade frikostigt med sig av sina erfarenheter av att utveckla lärmiljöer lokalt. Allt från inköp av möbler och utrustning till flippat lärande och utmaningar på individnivå för lärare.

Marie Meigård, FM LOPE.

Fokus för ämnesmötet var ”Utveckla utbildningsmetodik och lärmiljöer med stöd av modern teknik”. Förutom ordinarie nätverksrepresentanter så var även ansvariga för nätbaserat lärande vid respektive skola/centrum/förband inbjudna tillsammans med de i Försvarsmakten som har intresse av dessa frågor.

Johnny Landgren välkomnar till SSS. Till höger Thomas Grevholm.

SSS delade frikostigt med sig av sina erfarenheter av att utveckla lärmiljöer lokalt. Allt från inköp av möbler och utrustning till flippat lärande och utmaningar på individnivå för lärare i genomförandet berördes.

David Boulliant och Elisabeth Malvebo, båda SSS.

Hela ämnesmötet ägde rum i SSS lektionssal Ellenabben som är inredd enligt principen för Active Learning Classroom (ALC). Vi fick prova att vara studerande i Ellenabben under några väl förberedda lektionstimmar. En spännande och nyttig erfarenhet vilken alla tar med sig hem som ett ingångsvärde för utveckling i den egna verksamheten. Ellenabben måste upplevas. SSS lovade att ta ställa upp och ta emot besök.

Andreas Nilsson, SSS, introducerar till ALC.

Andreas Nilsson, SSS, introducerar till ALC.

Med stort engagemang diskuterade deltagarna viktiga perspektiv och ingångsvärden för att utveckla lärmiljöer vid egna organisationsenheter och hur nätbaserat lärande blir en naturlig del av detta. Det finns en starkt uttryckt vilja att utveckla lärmiljöer lokalt vid enheterna. Tillsammans identifierade vi styrkor och möjligheter såväl som utmaningar att ta tag i för att fortsätta på vägen framåt.

Petter Svensson, lärare på SSS.

Petter Svensson, lärare på SSS.

Under hösten är ambitionen att FM LOPE ska tillgodose några av de utbildningsbehov som finns i organisationen. Tillsammans med respektive skola och centrum kommer vi att skräddarsy meningsfulla och rätt avvägda aktiviteter för de individuella behov som finns.

Fredrik Iselidh, IKT-pedagog från Luftstridsskolan.

Fredrik Iselidh, IKT-pedagog från Luftstridsskolan.

Ämnesmötet avslutades med att starta Försvarsmaktens Nätverk Utveckla Lärmiljö. Samtliga deltagare var överens om de positiva effekterna nätverket ska komma att få. FM LOPE utsågs att vara sammanhållande och kommer att kalla till regelbundna möten, både IRL och på nätet.

/Marie Meigård
FM LOPE

 

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *