Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lyckat SKANFORUM med fokus på ledarutveckling

fmlope

– Erfarenhetsutbyte inom forskning och militär praktik inom ledarskapsområdet på detta sätt stärker vår profession. Utvärderingen bekräftar detta och deltagarna lämnade Halmstad mycket nöjda efter tre bra och inspirerande dagar, säger Thomas Grevholm, genomförandeansvarig på FMLOPE.

SKANFORUM styrgrupp, från vänster: Brian Voigt, Danmark, Thomas Grevholm och Rino Bandlitz Johansen, Norge

Under tre dagar i början av maj stod MHS H/FMLOPE som värd för årets SKANFORUM. Detta forum genomförs årligen med deltagare från Sverige, Norge och Danmark och har genomförts oavbrutet sedan 2002. Syftet med SKANFORUM är att dela erfarenheter kring forskning och militär praktik inom ledarskap och ledarutveckling.

I år var forumet förlagt till Halmstad och genomfördes i strålande försommarväder på Tylebäcks kursgård. Vid mötet representeras varje nation av max 10 deltagare. Årets möte var indelat i tre delar; en forskningsdag, en fördjupningsdag och en perspektivdag. Temat var inriktat mot ledarutveckling.

Det senaste inom forskningen
Under första dagen genomfördes tre forskningspresentationer där det första bidraget från Sverige var i form av Fil.dr Maria Fors Brandebo från Försvarshögskolan som föreläste kring ”Destruktivt ledarskap och dess konsekvenser”. Oberstløytnant Marit Horgen från Norge presenterade därefter ”Konsept for lederutvikling i Hæren”. Kommandørkaptein Rino Bandlitz Johansen också från Norge föreläste om ”Forsvarets medarbeiderundersøkelse – resultater fra en klimastudie med et helhetlig fokus på lederadferd i Forsvaret”. Avslutningen på forskningsdagen genomfördes av Andreas F. Elrond, MSc, Research and Knowledge Centre, The Danish Veteran Centre som presenterade deras forskning kring ”Organizational Justice, war zone deployment and PTSD”.
– Presentationer varvade med gruppdiskussioner var mycket givande och flera deltagare uttryckte att de kommer att ta med sig flera delar av denna forskning till sina respektive länder, berättar Thomas Grevholm, genomförandeansvarig för årets SKANFORUM.

Nytt grepp för att diskutera ledarutveckling
Under dag två genomfördes inledningsvis presentationer i stridskraftsgrupper om vad som ingår i ledarutbildning, och hur den genomförs, inom respektive land utifrån våra olika stridskrafter. Dagen fortsatte med en presentation av Ole Boe från Norge med en ”tes” som utgångspunkt – ”ledarutvecklingsprogram ger ingen effekt”. Tesen diskuterades i grupper utifrån ”för” och ”mot” särskilda ledarutvecklingsprogram. Dagen avslutades med en paneldebatt med deltagare som argumenterade just ”för” respektive ”mot” särskilda ledarutvecklingsprogram.
– Denna för SKANFORUM nya metod i form av paneldebatt blev mycket lyckad och uppskattad, fortsätter Thomas.

Inspirerande perspektiv från näringslivet
Tredje och sista dagen inleddes med ett annat perspektiv där en chef, i form av John Neile, och en chefstalang, Judith Borén, båda från IKEA berättade om hur IKEA arbetar aktivt för att utveckla sina ledare och blivande chefer inom koncernen. Deltagarna uppskattade att få ta del av IKEAs arbete med ledarutveckling som perspektiv till hur det sker i den militära organisationen. Mötet avslutades med att konstituera kommande års styrgrupp och Norge välkomnade samtidigt till 2019 års SKANFORUM som är planerat att genomföras på Sjøkrigsskolen i Bergen.

– SKANFORUM har med åren utvecklats till ett mycket givande forum, summerar Thomas Grevholm. Att utbyta erfarenheter inom forskning och militär praktik inom ledarskapsområdet på detta sätt stärker vår profession. Utvärderingen efter mötet bekräftar detta och deltagarna lämnade Halmstad mycket nöjda efter tre bra och inspirerande dagar.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *