Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Inspirerande! – Skanforum 2018

fmlope

Tre dagars diskuterande, utbyte av forskning och erfarenheter är till ända. Deltagarna från Danmark, Norge och Sverige arbetar på vitt skilda ställen i sina organisationer och sammanförs av uppgiften och intresset av ledarskap i allmänhet och i militär kontext i synnerhet. Om vi ska använda ett enda ord som sammanfattar SKANFORUM 2018 så blir det – Inspirerande!

Särskilt inspirerande var att få intryck som gav nya perspektiv vilket vi fick av IKEA. Thanks to John Neile and Judith Borén! Vi fick träffa en chef och en talang som på ett otvunget och avslappnat vis presenterade hur de arbetar på IKEA när det gäller att hitta och utveckla talanger som ledare och framtida ledare, på alla nivåer.

John Neile och Judith Borén, båda IKEA.

Det nya greppet att angripa en fråga genom ett inspel med tydligt ställningstagande, gruppdiskussioner och sedan paneldebatt uppskattades. Konferensens tuffaste uppdrag hade gått till Ole Boe från Norge med den otacksamma uppgiften att mot sin övertygelse hålla ett föredrag om att ledarutvecklingsprogram INTE har någon effekt. Han hade tagit sig an uppgiften på stort allvar, genomförde på ett strålande vis och efterföljande debatt var full av energi.

Ole Boe

Ole Boe

Tre dagar tillsammans i vacker miljö med strålande svenskt försommarväder gav stora möjligheter att lära känna varandra på flera plan. Många gruppdiskussioner ägde rum utomhus i parken runt konferensanläggningen. Samtidigt erbjöd miljön en trevlig stund inför den formella middagen. Tack till den danska delegationen för initiativet!

SKANFORUM har ett vandrande värdskap med en gemensam styrgrupp. De spontana inspelen till nästa års möte i Norge visade att det finns ett gap mellan teori och praktik. Att man kanske skulle fundera över att ta fram en gemensam strategi när det gäller ett nordiskt forskningsforum som skulle kunna inspirera till utvecklingsprojekt. Paneldebatten var bra. IKEA deltagande med nya perspektiv var bra. Kanske skulle man prova ett inledande inspirationsföredrag nästa gång?

Från vänster Brian Voigt (DK), Thomas Grevholm (S) och Rino Bandlitz Johansen (N).

Här ser vi de tre som ansvarade för SKANFORUM 2018. Vi ser fram emot att åka till Norge 2019!

 

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *