Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

#givaktochbitihop

fmlope

Stefan Borén, chef för Försvarsmaktens ledarskaps- och pedagogikenhet, FMLOPE, om #givaktochbitihop – Det räcker nu. Nu måste ord bli handling och nu måste vi på alla sätt visa att vi klarar av att leva den värdegrund som vi själva antagit. Det måste bli slut på att ducka med hjälp av krystade förklaringar och faktiskt våga se verkligheten för vad den är och inte för vad vi önskar att den vore.

Metoo-kampanjen har dragit in som en orkan över oss den senaste tiden och dess innehåll och de händelser som beskrivs, är alla helt fruktansvärda exempel på hur illa vi människor förmår att göra varandra!

Min ilska blandas dock med en glädje över att kampanjen så välbehövligt friskar upp i allas våra medvetanden och också sätter ljuset på  den unkna kultur som vi bevisligen ger tillåtelse till att samexistera med fina ord om jämnställdhet och lika värde.

I går kom turen till Försvarsmakten, en svensk, statlig, traditionsrik organisation med uppdraget att försvara vår demokrati, vår frihet och allas lika rätt. Ironin framstår ju som närmast övertydlig när alla  dessa händelser som beskrivs och organisationens uppdrag  ställs sida vid sida.

Det räcker nu. Nu måste ord bli handling och nu måste vi på alla sätt visa att vi klarar av att leva den värdegrund som vi själva antagit. Det måste bli slut på att ducka med hjälp av krystade förklaringar och faktiskt våga se verkligheten för vad den är och inte för vad vi önskar att den vore.

Det är nu allas ansvar att göra allt man kan och inte minst är det en fråga om civilkurage och gott ledarskap. Precis som Överbefälhavaren och många andra har givit uttryck för, så är dessa beteenden helt oacceptabla och individer som inte klarar av att leva i enlighet med vår värdegrund, har absolut inte i Försvarsmakten att göra.

Vi på Militärhögskolan i Halmstad och på Försvarsmaktens Ledarskaps- och pedagogikenhet kan bara tacka alla Ni som nu står upp för det som vi alla säger att vi står för och för att Ni också tar bladet från munnen, även om detta kostar kraft i stunden och säkert har kostat mycket annat dessförinnan.   Vi lovar att vi verkligen ska fortsätta göra allt för att sätta stopp för denna vidriga kultur!

Stefan Borén
överstelöjtnant
chef Försvarsmaktens Ledarskaps- och pedagogikenhet

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *