Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Försvarsmaktens lärplattform med Adobe Connect vs VTC

fmlope

VTC och Adobe Connect på FM lärplattform är två möjligheter att arrangera konferenser och möten i Försvarsmakten. Thomas Grevholm och Tohmas Ax på FMLOPE listar för- och nackdelar.

Bild från seminarium om Adobe Connect vid Linnéuniversitetet. http://flexspan.blogspot.se/2013_08_01_archive.html

VTC är en förkortning av videokonferens (video telecom conference). VTC-anläggningar är utbyggt så att det i princip finns minst en anläggning vid varje förband, skola och centrum i Försvarsmakten. Användarna behöver inte tänka på hård- eller mjukvara utan allt finns på plats. Det kräver dock kunskap för att koppla upp sig.
Adobe Connect på FM lärplattform är ett webbaserat nätmötesverktyg som använder internet som kanal. Enkelt att använda. Helt platsoberoende.

Regementsförvaltare Thomas Grevholm på FMLOPE, du använder både VTC och Adobe Connect regelbundet och är en van användare av de båda. Vilket av dem är bäst?
– Jag använder både VTC och Adobe Connect regelbundet i mitt arbete. Ett tredje system jag använder regelbundet är Lifesize Cloud som bla. Försvarshögskolan använder. – Både VTC och Adobe Connect är mycket lätta att använda och jag ser fortsatt behov av båda systemen. Det finns tillfällen då det ena eller det andra systemet är det bästa valet beroende på aktivitet.

Vilka för-, respektive nackdelar upplever du med dem?
VTC finns tillgängligt vid i princip samtliga förband, skolor och centrum i Försvarsmakten. Fördelen med VTC är att utrustningen finns på plats och du behöver ingen kompletterande datorutrustning. Nackdelen kan vara tillgängligheten till anläggningen då flera behöver VTC-anläggningen samtidigt för olika möten. För oss i Halmstad är det oftast hanterbart då det finns mer än en anläggning att boka. En annan nackdel är att våra frivilliga försvarsorganisationer inte har tillgång till VTC utan att åka till närmsta förband som då kräver besökstillstånd etc.

Adobe Connect finns tillgängligt via FM Lärplattform. Verktyget är tillgängligt för alla i FM (som har användarkonto på FM Lärplattform) och för våra frivilliga försvarsorganisationer. Nackdelen är i de fall individen inte har tillgång till internetuppkoppling och internetdator på sin arbetsplats, vilket då blir en begränsning i att kunna delta eller arrangera ett Adobe Connect möte.

Behövs båda plattformarna?
– Ja det tycker jag absolut. Inom Försvarsmaktens utbildningssystem är både VTC och Adobe Connect ypperliga komplement för möten och konferenser, när så är möjligt och lämpligt, för minska restid och reskostnader vars medel vi då t.ex. kan använda för övningsverkansamhet. Möjligheten att kunna använda flera olika system för att mötas medger en större flexibilitet.

Major Tohmas Ax, vad är det bästa med FM lärplattform och Adobe Connect?
– Adobe Connect på FM lärplattform är enkel att koppla upp och använda. En läsplatta, hörlurar och internetuppkoppling, sedan är du igång. Man kan till och med använda en smartphone. Helt oberoende av var man är.
Ett exempel är vårt nära samarbete inom NORDEFCO som vi inte kunnat ha annars. Eftersom VTC enbart är tillgängligt för människor innanför Försvarsmaktens grindar är just den möjligheten utesluten. Vi ser också att samarbeten med Hemvärnet och mellan Försvarsmakten och frivilligorganisationer och civila myndigheter underlättas av Adobe Connect.
– Jag önskar att fler upptäcker möjligheten med nätmöten. Vi hjälper gärna till med att komma igång. För att skaffa inloggning: Försvarsmaktsanställda hittar information på vårt intranät Emilia. Övriga vänder sig till utbildningsansvarig i respektive organisation.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *