Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vilka styrkor respektive utmaningar ser vi i vår verksamhet gällande utbildningsmetodik och trupputbildning?

fmlope

Grattis Thomas Grevholm, FMLOPE, till det sjätte nätbaserade ämnesmötet ledarskap och pedagogik. Hur gick det idag? – Det gick alldeles utmärkt. Ett 15-tal ämnesrepresentanter deltog vid dagens möte som genomfördes under temat ”Vilka styrkor respektive utmaningar ser vi i vår verksamhet gällande utbildningsmetodik och trupputbildning?”.

Mötesrummet på Adobe Connect öppnades 30 minuter före mötesstart och det tog bara några minuter så var alla klara. Det börjar bli en rutinerad grupp som möts på detta sätt. Hur har du gjort för att det ska bli så?
– Majoriteten av deltagarna har varit med vid våra tidigare nätbaserade ämnesmöten och har fått rutin på mötesformen sedan vi startade med dessa våren 2015. Det gäller att vara extra tydlig med strukturen framför allt när det är agendapunkter med diskussion. Framgångsfaktorn är också att förbereda presentationsunderlag från oss och deltagarna i god tid före mötet – men det skiljer sig inte från hur vi förbereder ett fysiskt möte. En annan erfarenhet är att det är gott och väl med ett fyra timmar långt möte i denna form.

Fr v Marie Meigård, Stefan Borén och Thomas Grevholm, samtliga FMLOPE.

Fr v Marie Meigård, Stefan Borén och Thomas Grevholm, samtliga FMLOPE.

Utan att gå in på några detaljer i innehållet, vad var det viktigaste ni diskuterade?
– Deltagande ämnesrepresentanter redovisade och beskrev sin syn utifrån temat för dagen. Vi uppfattar att dagens tema var angeläget och att deltagarna fick energi och idéer för fortsatt arbete med frågorna i den egna verksamheten. Därutöver informerade vi och Försvarshögskolan (FHS) om pågående ämnesrelaterad verksamhet.

Vad tycker du att det mest värdefulla är med att kunna mötas via nätmötesverktyget Adobe Connect som finns på FM lärplattform, itslearning?
– Vi ser främst detta som ett komplement till våra fysiska möten och ett tillfälle att både ge och få information utifrån valt tema. Fördelen är att deltagarna använder sin tid effektivare utan restid och reskostnader. Kvarvarande utmaning är att alla förbands ämnesrepresentanter tyvärr inte har tillgång till utrustning så att de kan koppla upp sig mot Adobe Connect.

Hur ofta träffas ämnesgruppen i levande livet?
– Vår inriktning är att genomföra ungefär ett ämnesmöte i kvartalet med totalt två fysiska möten och två nätbaserade möten per år. Vi brukar genomföra vårt ”stora” ämnesmöte som ett fysiskt möte i Halmstad varje år i mars. Därutöver har vi ämnesmöten förlagda vid andra förband och skolor. Vi var t.ex. förra hösten på Militärhögskolan Karlberg (MHS K) och diskuterade under temat handledning och vi har föreslagit ett möte på Sjöstridsskolan under andra kvartalet nästa år. Stridsskolorna har stått som värdar vid tidigare besök och vi hoppas även kunna förlägga något möte vid något av Försvarsmaktens insatsförband under nästa år.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *