Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Värdegrund

fmlope

Kan man säga ”värdegrund upphör”? Diskussionen om Försvarsmaktens värdegrund vid reservofficersutbildningen fortsätter.

Det som kallas värdegrundspaketet handlar om ledarskap kopplat till officersrollen. – De har fått tid att i grupper läsa in sig på Försvarsmaktens värdegrund och förbereda en presentation av ett case med tillhörande frågor och att leda en efterföljande diskussion, säger Anette Philipson som är lärare på Militärhögskolan i Halmstad. Nu är det dags för genomförande. Varje grupp får ett lektionspass på sig att genomföra. Det brukar bli bra diskussioner.

En grupp presenterar sitt case och de andra följer intresserat det som händer. Det handlar om kränkande behandling och hur det kan hanteras.

Den efterföljande diskussionen innebär att dela med sig av egna erfarenheter och reflektera över det som spelats upp. Frågor och påståenden som: det sker ett generationsskifte nu, att tjejer i Försvarsmakten påverkat attityder och vad är kränkande nu jämfört med för 10, 20 och 30 år sedan ger energi i diskussionen. Har teknikutvecklingen gjort att tillgänglighet till kränkningar ökat och att det är en mer flytande gräns mellan jobb och fritid? En reflektion om att det inte bara är i Försvarsmakten kränkningar sker utan det finns på fler arbetsplatser men att Försvarsmakten kommit långt i sitt arbete mot kränkningar.

Processen att lära sig mer, att reflektera över Försvarsmaktens värdegrund och hur man ska forma sin egna strategi för ett gott ledarskap och föregångsmannaskap är i full gång.

Som rutin ger Anette Philipson återkoppling på det pedagogiska genomförandet direkt efter lektionens slut.
– Man kan anpassa sig efter hur diskussionerna går. Ibland behöver man inte vara så hård, prova att visa din mjuka sida, den har vi alla, uppmanar hon en av eleverna.

 

 

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *