Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Första lektionen

fmlope

Instruktör i Försvarsmakten. Det är en av rollerna som reservofficerseleverna ska kunna axla efter utbildningen. Här ser vi kadett Maria Andersson hålla sin första lektion.

Lektionen är resultatet efter planeringen i planeringsprocessen och har föregåtts bland annat av teoretiska genomgångar, övningsplanering och skrivande av Övnings PM. Allt enligt Planering av övning som är andra kapitlet i Handbok Utbildningsmetodik.

– Vi genomför förhandledning, handledning och efterhandledning, säger Anette Philipson, lärare på Militärhögskolan i Halmstad. Jag filmar delar av lektionen så att den som agerar lärare får möjlighet att se sig själv efteråt. Vi ser filmen tillsammans. – Utmaningen är att få eleverna att gå in i instruktörsrollen fullt ut. De har genomfört ledarskapsutbildningen UGL (Utveckling av Grupp och Ledare) tillsammans och känner varandra väldigt väl. De får träna på att hålla lektioner inför varandra och det är viktigt att de lämnar oss med en positiv upplevelse.

Efter lektionen är det en kort paus för reflektion inför gruppens återkoppling och diskussion. Eleverna och läraren genomför en öppen och konstruktiv genomgång som inleds med att den som haft lektionen delger sin upplevelse, sina reflektioner, därefter följer kurskamraternas återkoppling och avslutas med att läraren ger sin syn på genomförandet och leder diskussionen.

Maria Andersson, det var din första lektion i militärt sammanhang. Hur känns det?
Jag tycker det är otroligt lärorikt. Man är nervös och gör saker man inte är så medveten om. Vi får ta och ge feedback och möjlighet att förbättra sig.

Din lärare filmar lektionen du gjorde, hur är det?
Jag tycker det är bra. Det märks inte, jag kör på som vanligt, det är väldigt lärorikt att se sig själv.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *