Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Nätbaserade metoder – ökad operativ effekt

fmlope

De svenska JAS 39 Gripenflygplanen flög in i stridsområdet. Uppgift: upprätta en Combat Air Patrol (CAP). De ingick i Operation Blended Warrior som utspelade sig i trakterna av Indiana i USA. De flög tillsammans med flygplan som AWACS, F-16, F-35 och A-10.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur CAVEMAN, en svensk Gripenpilot, kommenterade det live-sända förloppet på de många storskärmarna. De svenska Gripenpiloterna flög simulatorer som var placerade på Flygvapnets Luftstridssimuleringscenter (FLSC) i Kista utanför Stockholm. CAVEMAN stod på den stora mässan I/ITSEC 2016 i Orlando, USA. De enda riktiga flygplanen i scenariot Operation Blended Warrior var de A-10 Thunderbolt som samtidigt befann sig i luften ovanför Indiana, USA, tillsammans med UAV-erna RQ-7.

De virtuella och datorgenererade aktörerna flög alltså i samma scenario i en virtuell värld där alla kopplades samman för att ge upplevelsen att de befann sig i en och samma värld. Det vi beskriver är LVC-demonstration som innehåller tre dimensioner – Live, Virtual och Constructive (live, virtuellt och simulerat). De svenska piloterna flög virtuellt och stödde alltså sina kollegor i Live-komponenten som bestod av två stridsflygplan, A-10, som stridsleddes in till målområdet från en Virtuell stridsledningscentral understödda av en AWACS som befann sig på utställningsgolvet. A10:orna avfyrade skarp ammunition på ett skjutfält och effekten gick att se på en av de många skärmarna.

Det svenska intresset av LVC-demonstrationen var att visa på möjligheterna till mer än mer effektiv flygträning. Representanter för Flygvapnets Luftstridssimuleringscenter (FLSC) menar att man ska kunna använda LVC-konceptet i den ordinarie träningen i Flygvapnet. LVC innebär möjligheter att flyga stora, komplexa scenarier året runt, oberoende av tillgång på flygplan, väderlek eller tillgång på luftrum. Stefan Ungerth, enhetschef för FLSC i Kista, konstaterar att som enda utländska aktör bjudas in att vara med på en övning av den här typen är ett kvitto på hög förmåga och kvalité.

Läs mer på Flygvapenbloggen: https://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/2017/01/22/vision-live-virtual-constructive-i-vardagen-2026/
Vårt tidigare inlägg: http://blogg.forsvarsmakten.se/fmlope/2016/12/22/tva-jas-39-gripen-flyger-in-i-stridsomradet/

Demonstrationen visar mycket tydligt att blandade lärmiljöer med gränsöverskridande och blandade scenarion av den här typen är nutid. FLSC arbete inspirerar och visar att Nätbaserade metoder har enorm potential att öka vår operativa effekt inom alla områden.

#OperationBlendedWarrior #IITSEC #ILVC #LVC #FLSC

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *