Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Intervju med Bengt Jönsson, Marinbasen, efter ämnesmöte ledarskap och pedagogik

fmlope

Ämnesmötet samlade ett 30-tal ämnesrepresentanter ur Försvarsmaktens förband, skolor och centrum samt representanter för frivilliga försvarsorganisationer. Bengt Jönsson från Marinbasen deltog på ämnesmöte ledarskap och pedagogik för första gången. Vi är nyfikna på vad han tyckte. Här kommer en intervju med honom.

 

Var det som du förväntade dig? Uppfylldes dina förväntningar? Vad var värdet för dig personligen? För ditt förband/verksamhet?
Dagarna har varit positiva med många områden. Vi fick träffa Mattis Rubin som är gruppchef och Rebecca Bäckman som är soldat och som genomför grundutbildning (GU), de beskrev både hur deras vardag såg ut och vilka erfarenheter de har tagit utav dessa. Det är viktigt att vi tar till oss deras erfarenheter för att kunna utveckla våra utbildningar.
Jag representerar Marinbasen där vi idag inte har T-befattningar (tidvis tjänstgörande) och alla våra soldater och sjömän arbetar i sin rätta befattning. Efter genomförd gruppbefälsutbildning hamnar man på ”rätt” befattning och får utöva sitt ledarskap. Det är viktigt att gruppbefälen får ansvar att leda soldater och sjömän i våra krigsförband och utveckla sitt ledarskap. Tillsammans med Försvarsmaktens soldater och sjömän utgör de den personella basen i krigsförbandet och deltar i operationer nationellt och internationellt.

Vi anstränger oss för att utveckla ämnesmötets innehåll och genomförande. Deltagarnas uppfattningar och förslag är viktiga för oss. Hur ser du på årets innehåll och genomförande?
Det var ett mycket bra upplägg på dessa dagar. Att det skiljer mellan våra förband är naturligt och bra eftersom det i förlängningen kommer att utveckla Försvarsmakten. Att diskutera frågor som berör gruppbefäl, soldat och sjömän är viktigt eftersom vi bygger nerifrån och uppåt. Att utveckla deras steg är viktigt för ett bra Försvarsmakten. Behåll strukturen för mötet och utveckla med att tankesättet som ni har med att få talare från verksamheten. Det är inspirerande att höra deras åsikter och framtidstankar. Vi måste ta lärdom för att vi skall få personalen att stanna kvar.

Med hänsyn till Försvarsmaktens utmaningar med bla FM2025 och behovet på den verksamhet där du befinner dig, vad tycker du att nästa års ämnesmöte ska fokusera på
En viktig del är vår fortsatta förändring är i OR-arbetet, där det är viktigt att vi gemensamt tar vårt ansvar för att få det att fungera. Att skapa en förutsättning för en yrkeskarriär. Att möjliggöra den personliga utvecklingen utan behöva byte arbete, fackområde/arbetsområde eller befattning. Till nästa års ämnesmöte kan ett ämne vara hur våra specialistofficerare skall utvecklas i rollen som ledare.

Tack för att du tog dig tid att prata med oss. Ses vi vid nästa års möte?
Tack själv, vi ses nästa år!

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *